Дом здравља Србац упутио препоруке грађанима поводом корона вируса
10. марта, 2020.
Расписан конкурс за додјелу спортских стипендија
11. марта, 2020.

Литерарни конкурс за средњошколце о значају српског језика и идентитета

Републички педагошки завод у сарадњи са Kатедром за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, упутио је почетком марта позив ученицима трећег и четвртог разреда средњих школа да напишу есеј на тему “Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске, подтема – О чему си ћутао оче?”.

Основни циљ конкурса је да се подигне свијест о значају српског језика и идентитета, те да се установи награда Млади србиста, која би поред плакете и новчане награде, представљала мотивацију средњошколцима да пишу и промовишу српски језик и ћирилицу.

Радови се могу послати до 1. маја 2020. године на адресу: Kатедра за србистику, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Алексе Шантића 1, 71420 Пале.

Планирано је да награда буде додијељена у мају на свечаностима организованим поводом Дана Факултета, а том, приликом ће се ученицима који су написали најбоље радове додијелити плакета, књига и новчана награда, уз учествовање награђених на књижевним вечерима и другим активностима које Kатедра има у свом годишњем плану.

Тема “О чему си ћутао, оче?” односи се на тематизовање догађаја и доживљаја заснованих на околностима посљедњег рата, који су од есенцијалног значаја за опстанак Републике Српске и српског народа, а о њима се потомству из неких разлога не говори много или не говори уопште.

Њоме, као првом у низу, допринијеће се ширењу и институционализовању културе сјећања и памћења како би се дефинисао конструктиван однос према историји и прошлости, а с обзиром на садашњост и будућност. С друге стране, ученици ће се на овај начин оспособљавати за стваралачко-аналитички однос према стварности, трагање и спознају властитих као универзалних и трајних људских вриједности.

Comments are closed.