Начелник општине и предсједник Скупштине општине честитали Ускрс
20. априла, 2019.
Основци из Ситнеша и Kукуља остварили пласман на републичко такмичење „Дјеца у саобраћају“
21. априла, 2019.

Лазарева субота прослављена у православном храму у Српцу

Храм Покрова Пресвете Богородице у Српцу вечерас је био препун вјерника који су дошли да прославе православни празник Лазареву суботу – Врбицу.

Овај празник представља побједу живота над смрћу и посвећен је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос послије четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих, а установљен је у Јерусалиму крајем четвртог вијека. Послије васкрсења, Лазар је био епископ на Kипру. Празник Лазарева субота са полуваскрсним богослужењем у великој мјери се поштује у српском народу и многи га славе као своју крсну славу.

У србачком храму вечерас је било највише дјеце која су стигла у пратњи својих родитеља. Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, будући да је Христос полазећи у Јерусалим рекао: “Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско”. 

Данашњу литургију су служили свештеници Александар Kустурић и Петко Вуковић који су дјеци подијелили вјенчиће и звончиће на тробојци.  Гранчице врбе симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.

Поводом празника Врбице, у петак је око 100 малишана вртића посјетило храм Васкрсења Господњег у Српцу гдје им је свештеник Александар Kустурић говорио о значају предстојећих васкршњих празника за православне хришћане.

Васкршњи празници у србачкој парохији биће обиљежени и сутра, као и цијеле наредне седмице, па све до Томине недјеље (Малог Васкрса), а распоред богослужења можете прочитати кликом на овај линк

 

 

Comments are closed.