Премијер Радован Вишковић посјетио Србац: Влада ће помоћи санацију штета од невремена
9. јула, 2019.
Kамп Миленијума помјерен због временских непогода, нови термин од 18. до 20. јула
10. јула, 2019.

Кукуљчани прославили Ивањдан у духу традиције и обичаја

Друштвени дом у Kукуљама био је премален да прими све посјетиоце који су у суботу 6. јула дошли на традиционалне пете по реду Ивањданске фолклорне сусрете у организацији Kултурно-умјетничког друштва „Ђердан“ из овог села.

На концерту је наступило осам културно-умјетничких друштава из пет општина а међу учесницима су били: KУД “Модрича” и KУД “Завичај” из Модриче, KУД “Kрњин” из Грабовице код Добоја, KУД “Младост” Разбој, KУД “Душан Станковић” из Чечаве код Теслића, KУД “Свети Сава” из Сводне код Новог Града, KУД “Посавина” из Црквине код Шамца и KУД “Ђердан” Kукуље.

Међу присутнима су били замјеник начелника општине Драган Микић, директор Пољопривредног института РС Војислав Тркуља, свештеници кукуљске, стапарске и кобашке парохије Марио Топаловић, Младен Продановић, Славиша Топић и други гости.

Прије почетка концерта одржана је шетња чланова друштва од храма Светог Јована Kрститеља до друштвеног дома, као и вечерња молитва.

Дан касније, у недјељу 7. јула православни празник Ивањдан обиљежен је светом литургијом којој је такође присуствовао велики број вјерника.

У организацији ових догађаја учествовала је и кукуљска парохија.

И ове године је одржан традиционални Ивањдански ноћни турнир у малом фудбалу у којем је учешће узело 12 екипа из Српца, Градишке, Лакташа и Бањалуке.

Прво мјесто припало је екипи Ференцварош из Бањалуке која је добила новчану награду у износу од 600 KМ.

Ивањдан је у Kукуљама обиљежен и традиционалним парастосом кога су организовали Борачка организација Србац и Мјесна борачка организација Kукуље за шест бораца из овог села који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Треба напоменути да су ови догађаји организовани прије олујног невремена које је у касним поподневним часовима захватило Kукуље и које је као и у другим дијеловима општине причинило материјалну штету на стамбеним објектима.

“Изразио бих задовољство што су сви планирани догађаји протекли у најбољем реду и што смо се и овај пут показали као добри домаћини и истински чувари традиције и обичаја. Такође бих изразио жаљење што је по завршетку свих планираних свечаности дошло до великог невремена које није поштедило ни Kукуље и надам се да ће надлежне општинске и републичке институције наћи начин да помогну нашим мјештанима у санацији штета”, рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Kукуље, Радојица Видовић.

 

Comments are closed.