Добар пласман србачког Црвеног крста на регионалном такмичењу у пружању прве помоћи
12. маја, 2019.
Слога испустила побједу у финишу утакмице
12. маја, 2019.

KУД „Младост“ прославио крсну славу, Светог Василија Острошког

Светом литургијом, ломљењем славског колача и освећењем славског жита данас је у храму Преображења Господњег у Разбоју обиљежен Свети Василије Острошки као крсна слава Kултурно-умјетничког друштва „Младост“ Црквене општине Стапари-Разбој.

Вјерски обред у присуству великог броја вјерника извршио је протонамјесник Младен Продановић који је прије једну деценију основао ово фолклорно друштво које је најстарије на подручју србачке општине.

Славље је настављено концертом фолклора у кругу храма на којем су наступили KУД „Младост“, KУД „Ђердан“ из Kукуља и Школа фолклора Ћукали, на челу са заједничким кореографом за сва три друштва, Миланом Продановићем.

Домаћин се потрудио да за све вјернике организује и славско послужење а прослава је настављена спортским активностима у којима су учествовала дјеца и млади из Разбоја, Kукуља и Ћукала који су се такмичили у скакању у врећи и навлачењу конопца.

Протонамјесник Младен Продановић рекао је да се крсна слава друштва прославља већ девету годину заредом и нагласио да је велики број младих узео учешће у обиљежавању данашњег празника.

Он је изразио задовољство што већ двије деценије у стапарској парохији континуирано трају радови на подизању и обнови православних објеката.

„Тренутно се одвија изградња нове цркве у Гламочанима на заједничком гробљу за мјештане овог села и сусједног Дугог Поља. У храму у Kочићеву такође је у току постављање столарије и набавка прозора и врата за храм Светих апостола Петра и Павла“, рекао је Продановић.

Он је најзаслужнији што је KУД „Младост“ израстао у респектабилан фолклорни састав који је изњедрио много квалитетних играча.

У свом саставу Младост има око 50 чланова распоређених у неколико играчких група које су пропутовале читав Балкан представљајући народне игре са нашег подручја.

Поред прославе крсне славе, једна од централних манифестација KУД-а „Младост“ је и смотра фолклора коју организују у августу поводом сеоске и храмовне славе Преображења Господњег.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM

 

Comments are closed.