АНИ “Лијевче” учествује на фолклорној манифестацији у Линцу 5. октобра
25. септембра, 2019.
Илустрације Езопових басни чешког умјетника Јозефа Ладе пред србачком публиком
25. септембра, 2019.

Kућа за петочлану породицу Шпирић из Старог Мартинца стављена под кров

Петочлана породица Јове Шпирића из Старог Мартинца неће више стријепити од поплава које су седам пута поплавиле њихово домаћинство јер ће до почетка зиме уселити у нову кућу која је ових дана стављена под кров.

Радови су трајали од почетка љета када су мјештани Мартинца и Ножичког покренули хуманитарну акцију „Kућа од срца“ и ангажовали локалне мајсторе да помогну Шпирићима који су живјели у плавном подручју Врбаса и стално се суочавали са елементарним непогодама.

Иницијатор акције, Дарко Ћетојевић, каже да ће бити испуњен циљ да ова породица, која је током рата избјегла из Доњег Вакуфа, до краја године пресели у нови дом јер су поплаве толико оштетиле њихову стару кућу да више није условна за становање.

“Мислим да смо направили заиста велики посао за кратко вријеме. Нова кућа има четири собе са дневним боравком и купатилом, а што је најважније биће далеко од могућих поплава. Сада предстоји набавка столарије и већ смо прикупили 800 KМ од донатора, што није довољно, па позивам све заинтересоване хуманисте да нам помогну у опремању”, каже Ћетојевић.

Акцију су подржали бројни донатори из цијеле србачке општине који су помогли набавку грађевинског материјала а међу њима се посебно истичу Шумска управа из Српца и Општина Србац која је за ове намјене из буџета издвојила двије хиљаде KМ.

У породици Шпирић живи троје малољетне дјеце узраста од седам до 12 година за које су потребна значајна средства, како за школовање, тако и за храну и гардеробу. У породици је запослена само мајка Рада која ради у Перутнини Птуј у Повеличу док отац Јово ради повремене послове за дневницу.

“Само да ми је да добијемо нову кућу све ће бити лакше. Пуно новца смо сваке године издвајали да поправимо оштећења од поплава и више нисмо за то имали снаге, а ни воље. Скупили смо нешто новца да купимо плац али за градњу куће нисмо имали средстава. Хвала добрим људима што су имали обзира према нама и нашој дјеци”, каже Јово.

Сви који су заинтересовани да помогну овој породици да ускоро усели у нову кућу могу се јавити Дарку Ћетојевићу (065 286 880) и Мирославу Ћетојевићу (066 422 452).

 

 

Comments are closed.