Библиотека учланила преко 400 читалаца током светосавских празника
1. фебруара, 2020.
Остала документа – 2020.
2. фебруара, 2020.

Kонцертом у част преминулог оца прикупили 1900 КМ за дјецу са здравственим тешкоћама

Да је наш отац жив био би поносан што чувамо његово музичко насљеђе и што инспирисани његовим животним дјелом помажемо дјеци са здравственим проблемима , рекла је музичарка Теа Микић која је у суботу навече, са браћом Стефаном и Давидом, одржала хуманитарни концерт у препуној сали Дома културе у Српцу пред више од 400 посјетилаца.

Kонцерт под називом „Остала је пјесма моја“ одржан је другу годину заредом у знак сјећања на србачког музичара Миодрага Микића-Микија који је преминуо 2018. године у 55. години живота, а који је животни и радни вијек провео у Аустрији као професор музике и музичке теорије.

Приход од продатих улазница са концерта у износу од око 1900 KМ, биће усмјерен за рад удружења „Извор“, које окупља дјецу са посебним потребама, и лијечење тешко обољелог дјечака Kристијана Тадића из Малог Разбоја.

„Након успјешног концерта прошле године одлучили смо да поновимо нешто слично и пресрећна сам што смо успјели. Људи су препознали наш хумани мотив и уједно исказали поштовање према нашем оцу који је био познат музичар у Српцу и дијаспори. Искрено бих вољела да се истим поводом наставимо окупљати сваке наредне године“, рекла је Теа.

Свој музички таленат брусила је у музичкој гимназији у аустријском Фелдкиру, гдје је завршила и музичку академију а након тога и џез академију у Сент Галену. Њен брат Стефан је након завршене музичке академије почео радити као професор клавира док је најмлађи Давид тренутно на трећој години студија исте академије у Фелдкиру.

Својом мјешавином евергрина, старих народних пјесама и севдалинки, Теа је својим моћним вокалом, уз пратњу Стефана и Давида на клавиру и хармоници просто очарала присутне који су уживали у двочасовном концерту, вративши их на крају и на заслужени бис.

„Kонцерт је био јако емотиван. Довела сам неколико наших чланова који су се јако радовали овом наступу о чему свједочи и то да су насликали доста ликовних радова са темом концерта који су синоћ украсили зидове Дома културе“, рекла је предсједница удружења Извор, Мира Татић.

Она је рекла да бројни донатори из Српца и цијеле Српске и дијаспоре редовно помажу њиховом удружењу како би се лакше социјализовали у друштву и добили адекватну здравствену његу.

„Тренутно бројимо 52 члана који редовно користе услуге дефектолога, логопеда, терапеута и психијатра. Сваке сриједе имамо и разне креативне радионице. Што је најважније, све наше услуге су бесплатне, што највише можемо захвалити Општинској управи која на годишњем нивоу издваја значајна средства за наш рад“, истакла је Татић.

Kонцерту су присуствовали бројни пријатељи породице Микић, као и многи други суграђани који су дошли да одају почаст Миодрагу Микићу, врсном педагогу који је богато музичко знање успјешно пренио на своју дјецу.

Мики је преминуо 2. фебруара 2018. године због срчаних проблема са којима се борио од рођења. Љекари су прогнозирали да неће дочекати 20. рођендан, тако да је право чудо што је ушао дубоко у шесту деценију живота. Био је виртуоуз на клавиру, хармоници, гитари и флаути а свирао је и у бендовима бројних музичких звијезда из цијеле бивше Југославије. Имао је и таленат за цртање карикатура које су објављиване у аустријским листовима.

Таленат је наслиједио од мајке Рајке која је била дугогодишњи наставник музичке културе у основној школи у Српцу.

У емотивном обраћању публици, Теа се захвалила баки Рајки на неизмјерној подршци у музичком образовању, изразивши велико жаљење што није могла да присуствује концерту.

„Бака је веома болесна и није била у могућности да нас подржи, што нам је јако тешко, али сам захвална свима који су дошли да нас бодре и пруже помоћ у овој племенитој акцији. Често наступамо у дијаспори, али трема и узбуђење које осјећамо пред домаћом публиком не може се мјерити са било чим“, рекла је Теа коју ускоро очекују нови наступи у Берлину.

Помоћ у организацији концерта пружили су Општина Србац, Центар за културу и спорт и друге организације и појединци.

Више фотографија са концерта можете погледати у фејсбук групи Општина Србац.

 

Comments are closed.