У Разбоју Љевчанском служен парастос за погинуле борце
21. јула, 2020.
Нова три случаја вируса корона у Српцу
24. јула, 2020.

Kомуналац ствара уштеде и побољшава управљање отпадом изградњом претоварне станице у Повеличу

Kомунално предузеће “Kомуналац” из Српца уштедјеће годишње преко 70 хиљада KМ на трошковима одвоза отпада на регионалну депонију у Рамиће захваљујући претоварној станици чија изградња је почела ових дана у близини писте за пољопривредну авијацију у Повеличу.

Ова станица ће служити да се отпад пребаци из мањих камиона у полуприколицу већег капацитета која ће моћи у једном наврату превести око 25 тона отпада у Рамиће чиме ће се смањити трошкови депоновања.

Директор Kомуналца, Богољуб Билановић, каже да ће седмично моћи одвести близу 50 тона отпада у два наврата за шта су до сада морали ићи осам пута седмично са њиховим камионима.

„То ће бити омогућено након што на овој локацији изградимо претоварну рампу и набавимо нову полуприколицу и камион тегљач, за шта ће бити издвојено око 120 хиљада KМ“, рекао је Билановић.

Рок извођења радова је 45 дана а на градилишту је ангажовано грађевинско предузеће „Градис инвест“ из Српца. Радове који се изводе на површини од 4868 квадратних метара финансира Kомуналац из властитих кредитних средстава.

Земљиште за изградњу овог објекта продато је Kомуналцу, као најповољнијем купцу, по цијени од 2677 KМ у поступку јавног надметања а одлуку о продаји донијела је Скупштина општине Србац на сједници одржаној 7. новембра прошле године.

Билановић каже да ће у другој фази овог пројекта бити изграђена хала за селекцију и одвајање отпада, односно паковање и кориштење у комерцијалне сврхе, чиме ће се додатно смањити трошкови депоновања у Рамиће, а за ову инвестицију тражиће помоћ донатора.

„Оно што је важно, изградном претоварне рампе буквално сав отпад са подручја србачке општине ћемо усмјерити на регионалну депонију, чиме ће дивља депонија у Српцу практично бити затворена. Остаје да се ријеши проблем њене санације о чему смо већ обавили низ разговора са општинским, државним и међународним факторима. Према неким најавама, трошкови уклањања би могли бити вишемилионски због чега ће бити нужно потребна донаторска средства“, нагласио је Билановић.

Нова инвестициона улагања у Kомуналцу, уз санацију заосталих обавеза, омогућена су у склопу кредитног аранжмана за кога је прошле године Скупштина општине Србац дала гаранцију на једној од сједница локалног парламента. Kредит је одобрен у износу од 410 хиљада KМ од чега је за нову опрему и обнављање возног парка издвојено 160 хиљада KМ, за репрограме и друге обавезе према Пореској управи РС око 180 хиљада KМ а 70 хиљада KМ за измиривање дугова према добављачима и исплату три заостале плате из ранијег периода.

„Kада сам преузео дужност директора затекао сам лоше стање у предузећу. Поред великих дугова за порезе и доприносе и обавезе према добављачима, радницима се дуговало чак седам плата. Направио сам споразум са радницима на период од 48 мјесеци како бисмо им измиривали овај заостатак у једнаким мјесечним ратама, уз редовне плате које више не касне, као и топле оброке. Успјевамо плаћати и све обавезе по ранијим и новим кредитима. Прошлу годину смо завршили позитивно, а очекујем да ће тако бити и ове године“, истакао је Билановић.

Он додаје да је изашао у сусрет власницима објеката који су за вријеме пандемије вируса корона морали обуставити рад.

„Нисмо им наплатили услуге одвоза смећа за април, док смо за март фактурисали свега 30 одсто. Ту смо изгубили око 18 хиљада KМ, али смо ипак жељели да изађемо у сусрет нашим суграђанима који ће због епидемије остварити губитке у пословању и барем мало им олакшати овај тежак период“, рекао је Билановић.

Истиче да је у протеклом периоду значајно обновљен и возни парк, тако да тренутно располажу са три камиона за одвоз смећа, од чега је један набављен уз посредство Општине Србац преко ресорног министарства и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

„Успјели смо у протеклом периоду набавити и мулчер за кошење канала и путних појасева и возило „кеди“ за превоз опреме, а у возном парку ће се наћи и виљушкар и преса за пресање кабастог отпада“, рекао је Билановић.

Подршка раду предузећа упућена је и на јучерашњој сједници скупштине акционара, којој је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић, будући да је Општина Србац већински власник са 65 одсто акција, а остатак чине ситни акционари.

„Усвојен је извјештај о пословању, финансијски и други извјештаји и дата је општа оцјена да смо у изузетно сложеним околностима направили добре резултате“, истакао је Билановић.

 

Comments are closed.