Позориште Миленијум из Српца врши упис нових чланова у уторак 9. јула
8. јула, 2019.
Градски турнир одгођен до сриједе 10. јула
8. јула, 2019.

У току санирање посљедица олујног невремена, велики број села и даље без струје

Посљедице олујног невремена које је јуче у касним поподневним часовима погодило србачку општину и данас се санирају а на терену су све расположиве јединице за ванредне ситуације које помажу у рашчишћавању путне комуникације и нормализацији електро и водоснабдјевања на подручју цијеле општине.

Око 80 радника Електродистрибуције Србац на терену је од раних јутарњих часова како би санирали огромна оштећења на електро мрежи каква се не памте у нашој општини. Након синоћњег невремена, под напоном је било само 30 од 140 трафостаница, што довољно говори о страховитим посљедицама олујног вјетра праћеног јаком кишом и градом.

Због престанка рада пумпи услијед нестанка електричне енергије током ноћи је дошло до прекида у испоруци воде на територији цијеле општине, а нормално водоснабдјевање успостављено је данас око поднева у већем дијелу општине. Воду тренутно немају једино корисници који се снабдјевају са изворишта Вријеска у Горњим Срђевићима, али се очекује да ће до сутрашњег дана бити санирана оштећења на нисконапонској мрежи и на овом подручју, након чега ће пумпе комуналног предузећа бити стављене у функцију.

У помоћ србачким електричарима стигли су радници Електрокрајине из Бањалуке са потребном механизацијом а на терену широм наше општине су и електричари из Kотор Вароша, Челинца и Лакташа.

Разорни вјетар праћен јаком кишом и градом поскидао је цријеп и полупао прозоре на више стотина кућа, пословних и јавних објеката, оштетио возила и саобраћајну сигнализацију, почупао из коријена на стотине стабала и причинио друге штете на инфраструктури и пољопривредним усјевима.

Оштећени су кровови на основним школама у Српцу и Разбоју а штете су причињене и на неким подручним школама о чему је обавијештено ресорно министарство. Значајне су штете и на крововима Дома здравља и Ватрогасног дома а на згради у којој се налази комунално предузеће „Водовод“ урушен је димњак за централно гријање.

Олујни вјетар у Српцу оштетио је и кров православног храма Покрова Пресвете Богородице у Српцу са кога је скинут лим а са једне од купола новог храма Васкрсења Госсподњег вјетар је однио крст који је пронађен у околини овог вјерског објекта.

Полицијској станици у Српцу пријављена су оштећења на двадесетак путничких возила на која су пала стабла или стакло са оближњих зграда.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, прогласио је у недјељу навече ванредну ситуацију и наложио да се формирају оперативни тимови који су током ноћи обилазили терен, као и радне групе по мјесним заједницама које имају задатак да помогну инвалидима и старим и изнемоглим лицима чија домаћинства су претрпјела највећа оштећења.

„У току ноћи смо радили на уклањању препрека на магистралним и регионалним путевима и саобраћај је нормализован а данас је међу приоритетима уклањање стабала која су пала на тротоар и стубове електричне расвјете”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да је ово невријеме незапамћено на подручју наше општине и сразмјерно томе се очекују и огромне штете. 

Сви они којима је потребна било каква врста помоћи у овом погледу такође се могу јавити на дежурни број у згради Општинске управе 051 740 001 или Територијалној ватрогасној јединици на број 051 740 150, те Полицијској станици на број 122.

Више фотографија посљедица олујног невремена можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM кликом на овај линк и кликом на овај линк

 

Comments are closed.