Током викенда пет нових случајева вируса корона у Српцу
18. октобра, 2021.
У Српцу 17 нових случајева вируса корона
19. октобра, 2021.

Историјски резултати у јубиларној години довели до свјетског врха

Љубав према аеромоделарству коју гаји већ дуже од три и по деценије, Милош Будимчић из Српца пренио је и на своје кћерке Сару и Ану које су освојиле десетине медаља на међународним такмичењима а пласирале су се и у сам врх свјетског јуниорског аеромоделарства.

Већ читаву деценију дјелују у Аеро клубу „Ултра лаког летења“, који окупља заљубљенике у овај спорт из Бањалуке, Лакташа и Српца, а ова година, која им је јубиларна у раду, остаће уписана као историјска јер је Ана успјела стићи до првог мјеста најбољих младих моделара на листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ).

Сваки почетак је тежак, а такав је био и њихов јер су се у првим годинама суочавали са бројним финансијским потешкоћама. Данас им је много лакше јер локалне и републичке институције показују пуно више разумијевања за њихов рад.

„Првих годину дана ишли смо на разна такмичења и трудили се да забиљежимо што бољи пласман како бисмо могли аплицирати на јавне позиве и конкурсе, што се коначно почели исплаћивати јер без помоћи надлежних институција не бисмо успјели. Све више препознају наш труд, тако да углавном не бринемо око финансија“, рекао је Милош који је још 1987. године био омладински првак Југославије.

Готове моделе купују на великим такмичењима од познатих моделара јер су трошкови израде скупи. Ради се углавном о јефтинијим моделима, али довољно добрим да се постижу врхунски резултати.

„Можда некима изгледају као играчке али они стварно лете и то на великим висинама. На сајли од 50 метара се покрећу и дигну на ваздух техником чупања а затим тражимо одговарајуће термичке струје. Kада их пронађемо, пикирамо авион на четири-пет метара од земље посебном техником затезања, затрчимо се и кроз тај залет добије узгон. У тренутку када се откачи са сајле, одлети у висину још неких 10 до 20 метара. Модернији авиони постижу фантастичне висине од 125 до 130 метара а самим тим имају предност у односу на нашу висину лета“, каже Будимчић.

Авиони могу остати дуже у ваздуху али се на такмичењима мјере кругови од 180 секунди.

„Такмичење траје врло кратко иако увијек гледате у небо са очекивањем да потраје три минуте. Увијек буде изненађења у односу на тренинге, јер с једне стране имате ограничено вријеме које ради против вас, временске услове и жељу да постигнете што бољи резултат. Ми углавном тренирамо када су оптимални услови како бисмо покушали могућу штету насталу на моделима смањити до минимума“, каже Милош.

Kако су године пролазиле, биљежили су све боље резултате. Сара је 2012. године успјела доћи до 12. мјеста на свјетској јуниорској листи а Милош је ове године остварио најбољи пласман стигавши до 14. мјеста на листи сениора што је најбољи резултат међу такмичарима из БиХ у овој категорији. Ипак, историјски резултат направила је Ана која се попела на кров свијета.

„Ово је први пут након 26 година да је један такмичар из БиХ остварио овакав успјех и заиста смо пресрећни. Ана је на међународном турниру и купу у Мостару прошлог мјесеца освојила по једно злато и сребро, што је било довољно за прво мјесто на свјетској листи. Истина, срећа је била кратког даха јер је челну позицију предала већ за три дана, али смо поносни што је иза себе оставила моделаре из развијених земаља који имају много боље услове“, каже Милош.

Ана је имала прилику да врати прву позицију на свјетском купу у Прилепу почетком октобра, али су превелика жеља и пад концентрације учинили своје.

„Све до самог краја била је водећа, имала 92 секунде предности у односу на другопласирану, међутим два пута је морала приземљити модел са сајлом што аутоматски значи да се уписује нула. Ако се још шта не промијени на наредним такмичењима у Словенији и Мађарској, по свему судећи ће крај године дочекати као трећи јуниор свијета што је и даље огроман успјех“, каже Милош.

Ана каже да се још од седмог разреда бави аеромоделарством и до сада је учествовала на преко 50 такмичења. Први велики успјех забиљежила је 2019. године у Словачкој када је у изузетно јакој конкуренцији стигла до првог мјеста, али су овогодишњи резултати круна њеног досадашњег рада.

„Требало је много вјежбе и одрицања, али уз много труда све се постигне. Гледамо да све буде опуштено, без притиска, да се дружимо и упоредо вјежбамо и унапређујемо технике. Некада успјех не зависи само од вас, већ највише од вјетра који мијења смјер. Тада мора више да се командује, доста трчи и пуно размишља и тактизира, али најважније од свега је да ми водимо модел, а не он нас“, каже Ана која похађа други разред Медицинске школе у Бањалуци.

Њена сестра Сара се десетак година бавила моделарством али је тренутно направила паузу због студија медицине.

„Од петог разреда сам била активна па све до прве године студија. Kада ми факултетске обавезе дозволе покушаћу да се вратим такмичењима. Ово је заиста изазован спорт који носи доста узбуђења и морам признати да ми помало недостаје“, каже Сара.

Сара је у више наврата била корисник стипендије за перспективне спортисте Министарства породице, омладине и спорта РС а ову стипендију, у износу од двије хиљаде KМ, од ове године прима и Ана.

Њихов отац и тренер Милош каже да су један од ријетких спортских колектива у којем се не плаћа чланарина па имају простора да им се прикључе сви заинтересовани омладинци, како би од овог, још увијек неафирмисаног спорта, направили далеко озбиљнију причу.

„За успјех је потребно имати доста знања и добру кондицију, али понекад и мало среће, као у сваком спорту. Ове године смо окрунили јубилеј нашег клуба на најљепши начин али желимо отићи и корак даље. У контакту смо са Ваздухопловним савезом РС и БиХ да након дужег периода наступимо на европском и свјетском првенству и видимо колико смо напредовали за ових десет година“, каже Милош.

Он додаје да старосна граница у овом спорту није ограничена и да се на такмичењима виђају људи у деветој па чак и десетој деценији живота, што свједочи о његовој масовности.

У аеро клубу поред моделарске, имају змајарску и друге секције, али се не такмиче на међународном нивоу. У задњих пар година успјели су обучити три пилота за летове а прије двије године су покренули и комерцијалне панорамске летове моторним змајем изнад Српца.

 

Comments are closed.