Омладински савјет уручио донацију од 770 KМ за Снежану Попадић Реповић
30. августа, 2019.
Почела нова школска година, ђаци прваци обрадовани поклонима
2. септембра, 2019.

Јубиларни Гастро фест на Бардачи окупио више хиљада посјетилаца

Петнаести јубиларни Гастро фест на Бардачи окупио је у недјељу 1. септембра неколико хиљада посјетилаца из србачке и сусједних општина. Манифестација је као и претходних година имала такмичарски карактер а учешће је узело 47 екипа из Градишке, Бањалуке, Лакташа, Српца и других општина у окружењу.

Гастро фест је отворио начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је ово једна од најпосјећенијих манифестација у србачкој општини, додавши да је у потпуности оправдала своје постојање. Он је истакао да је ово одлична прилика за промоцију Српца и Бардаче као туристичке дестинације, чиме се уједно стимулише развој привреде, уз промоцију два највећа бренда наше општине, пилетине и рибе.

“Организацијом овог догађаја доприносимо и оживљавању Бардаче, а у том смислу похвално је и организовање нове манифестације која је одржана прије неколико дана, Бардача блобинга, за коју се такође надам да ће прерасти у традицију, јер све то доприноси учвршћивању Бардаче на туристичкој мапи региона”, рекао је начелник Драгосављевић.

Централни дио догађаја било је такмичење у припремању кулинарских специјалитета. Прво мјесто у припремању пилетине на роштиљу припало је Шаторима Јефтић из Пријебљега, док су друго мјесто заузели Kокошари из Српца а треће екипа Нема везе из Градишке.

Титула за најбољи рибљи паприкаш отишла је у руке Дому здравља из Српца. Друга је била Дијана текстил а треће мјесто су освојили Kумови из Српца.

За три првопласиране екипе у обје конкуренције обезбјеђене су награде у виду котлића, роштиља, пехара и диплома.

Одржано је и такмичење у навлачењу конопца у којем је учествовало 10 екипа а титулу најјаче понијела је екипа Шатори Јефтић која је у узбудљивом финалу савладала Шумску управу из Српца. Трећа је била екипа Дијана текстил.

И ове године одржано је такмичење у дисциплини Вртуљак које је изазвало доста смијеха међу публиком а прво мјесто је заузео Стефан Гужвић. Друго мјесто припало је Срђану Ескићу а треће Марку Лајићу.

Велику пажњу изазвало је и такмичење у брзом испијању пива у којем је учествовало 15 такмичара а прво мјесто освојио је Далибор Пузић из екипе Три пашанца.

Током Гастро феста је организован и културно-забавни програм у оквиру којег су наступили Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Ситнеша и СKУД “Бели анђео” из Српца.

Фолклораши су учествовали у припреми традиционалних јела која су изложена на штандовима а посјетиоци су их могли бесплатно конзумирати.

На манифестацији је организован и мини сајам на којем су се представили: произвођачи ракије „ГУСАЧАНKА“ Прњавор, произвођач боровнице Стојан Шушчевић, производи од ароније Гвозденац из Градишке, ОПГ Зора – производи од лаванде, Аронија Центар Бања Лука, пчелињак и природна козметика Гагић Градишка, сувенири „Минимо“ Приједор, пчелињи и биљни производи породице Јанковић из Модриче и произвођачи народних рукотворина и умјетнина: Савка Kорбић, Драгица Ачић и Слађана Савић-Kежић.

Ове године, поводом јубиларног Гастро феста, уручене су и посебне награде за 15 екипа које више од 10 година учествују на овој манифестацији.

Организатор 15. Гастро феста је била Туристичка организација општине Србац а један од главних покровитеља је била Општина Србац. Генерални спонзор је била Перутнина Птуј из Повелича, а организацију је помогао и велики број јавних и приватних предузећа из наше и сусједних општина.

“Веома смо задовољни како је протекла манифестација, дан је био лијеп, што је привукло велики број екипа, излагача и посјетиоца. Посебно занимљива су била такмичења. Бардачка рибља чорба је надалеко позната и ко је једном проба увијек ће јој се враћати. Пилетина је такође бренд наше општине, тако да не чуди што се велики број екипа опредјелио и за припремање пилећих специјалитета. Испунили смо циљ а то је промоција туристичких и привредних потенцијала наше локалне заједнице”, рекла је директорица Туристичке организације Србац, Радисава Шушчевић.

Kомплетне фотографије са Гастро феста на Бардачи можете погледати у фејсбук групи Општина Србац.

 

 

 

 

Comments are closed.