Одобрено 13 хиљада KМ за реализацију 14 омладинских пројеката у Српцу
5. августа, 2021.
Наредна четири дана појачана контрола свих учесника у саобраћају
6. августа, 2021.

Још осам пластеника за србачке породице уз помоћ донатора из Њемачке

До почетка јесени нове пластенике бесплатно ће добити осам србачких породица у оквиру споразума који је потписан између Општине Србац и хуманитарне невладине организације „Arbeiter-Samariter-Bund e.V (ASB)“ из Њемачке.

Ради се о пројекту социјално-економске подршке изузетно рањивим породицама и локалним пружаоцима услуга који се реализује у 16 општина и градова у БиХ, међу којима је и Србац, а суфинансирају га Министарство вањских послова Њемачке и ASB.

Тим поводом, нашу општину је посјетио асистент ове организације Александар Пандуревић који је усагласио наредне кораке у склопу овог пројекта на састанку са начелником Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марком Михољчићем и директорицом Центра за социјални рад Слађаном Поткоњак.

„Пројекат је званично почео 1. априла и трајаће до краја децембра ове године, а има за циљ додјелу одређеног броја пластеника за кориснике социјалне помоћи. Ради се о социјално угроженим породицама, породицама са особама са инвалидитетом, самохраним мајкама, вишечланим породицама и другим категоријама“, рекао је Пандуревић.

Избор корисника неће бити вршен путем јавног позива већ преко спискова корисника помоћи Центра за социјални рад, а о томе ће одлучивати комисија састављена од представника Центра и Општине Србац, у сарадњи са представницима АСБ.

„Додијелиће се по четири пластеника од 75 и 100 кавдратних метара са системом за наводњавање и садним материјалом. Kорисници неће бити у обавезу да финансијски учествују јер ће сви трошкови бити покривени. Вриједност пластеника износи око 24 хиљаде KМ, од чега ће Општина Србац обезбиједити 6400 KМ, а остатак донатори из Њемачке“, рекао је начелник Одјељења Марко Михољчић.

Он додаје да ће се морати испунити низ услова а један од главних је да породице које буду одабране не смију бити корисници гранта из претходних сличних пројеката.

„Одабрана лица мораће се налазити на вишегодишњој евиденицји Центра за социјални рад, имати стални боравак на подручју наше општине, посједовати одговарајућу површину земљишта за постављање пластеника или у изузетним случајевима добити од локалне власти земљиште за ову намјену или изнајмити приватно земљиште на минимално пет година, уз друге услове које ће разматрати комисија“, нагласио је Михољчић.

Очекује се да ће до половине септембра бити завршена процедура избора корисника, када ће се кренути са постављањем пластеника и пратеће опреме, уз обавезну обуку којој ће морати присуствовати одабрани корисници.

Поред општине Србац, пројекат се реализује и у општинама Јабланица, Босански Петровац, Рудо, Теслић, Тешањ, Травник, Бугојно, Шековићи, Усора, Виешград, Ново Горажде, Стари Град, Петровац и градовима Бијељина и Зворник.

Comments are closed.