Регресирано гориво за пољопривреднике
27. марта, 2020.
Тринаест лица у изолацији, појачане мјере контроле кретања и окупљања грађана
13. априла, 2020.

Још 63 србачка пољопривредника стекла право на регресирани дизел

Право на регресирано дизел гориво након ажурирања сјетвених површина у Регистру пољопривредних газдинстава (у АПИФ-у) стекла су још 63 србачка пољопривредника тако да је тренутно регистровано 366 корисника ове врсте подстицаја на подручју наше општине.

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске данас је на нивоу цијеле Републике Српске проширила листу корисника регресираног дизел горива за њих још 2.647 који су ажурирали своје податке у AПИФ-у, а који ће остварити право на 1.748.700 литара горива.

За ове намјене ће из аграрног буџета бити утрошено 1.049.220 KМ. Тако ће умјесто првобитно планираних 5,5 милиона KМ бити утрошено 6.122.164 KМ, што говори да је до сада право на регресирано дизел-гориво остварило 12.065 корисника, којима је одобрено 10.203.608 литара регресираног-дизел горива, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из министарства наводе да ће пољопривредни произвођачи који нису обухваћени претходним обрачуном, бити обухваћени сљедећим, ако изврше обавезу ажурирања сјетвених површина у у АПИФ-у. Нови обрачуни ће се ажурирати сваких 10 до 15 дана.

Пољопривредници који су након ажурирања стекли право на регресирани дизел могу да се јаве у ресорном одјељењу у згради општине Србац како би преузели и попунили образац са којим ће моћи остварити право на ову врсту подстицаја.

Овом приликом, замољавају се пољопривредници да обавезно носе заштитну опрему у циљу превенције ширења корона вируса и да имају разумијевање за ограничен број улазака у зграду општине, те поштују прописано растојање од једног метра.

Од укупног броја корисника, до данашњег дана је регресирано дизел гориво преузело 275 пољопривредних произвођача са подручја србачке општине. 

Списак корисника подстицаја са подручја општине Србац, као и образац у електронској форми, можете погледати на нашој интернет страници кликом на овај линк.

Преузимање и куповина регресираног дизел горива трајаће до 30. октобра 2020. године.

Пољопривредници могу преузети укупно 100 литара регресираног дизел-горива по хектару обрадиве пољопривредне површине уписане као начин кориштења у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подстицај за регресирање дизел горива за извођење прољећњих и јесењих радова у пољопривреди утврђен је у износу од 0,60 KМ по литри.

Регресирано дизел гориво корисници ће преузимати код дистрибутера који су склопили споразум за дистрибуцију са министарством.

Носиоци пољопривредних газдинстава старији од 65 година, а који нису извршили обавезу ажурирања података у Регистру, да не би напуштали своје домове у складу са одлуком Владе РС, имају могућност да овласте млађег члана домаћинства или да се обрате најближој канцеларији Савјетодавне службе министарства које су распоређене у седам регионалних центара широм Републике Српске или Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Србац како би добили подршку за пријављивање у АПИФ-у.

Пријава површина у регистру је основ за обрачун количина горива по кориснику.

Comments are closed.