Настављено уређење града, извршено асфалтирање ударних рупа и оштећења
4. априла, 2019.
Чувају сјећање на страдање србачких полицајаца
4. априла, 2019.

Једанаест поплављених домаћинстава добило пољопривредну механизацију

У склопу Пројекта опоравка од поплава кога финансира Европска Унија а спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП БиХ) данас је 11 пољопривредних домаћинстава са подручја србачке општине, која су била поплављена 2014. године, добило пољопривредну механизацију у вриједности од око 15 хиљада KМ.

Њима су уручена четири мотокултиватора, четири тракторске прскалице, једна тракторска коса, један сјетвоспремач и један апарат за мужу крава.

Ради се о једној од компоненти Пројекта опоравка од поплава – стамбено збрињавање која је обухватила носиоце домаћинстава чији домови су оштећени или уништени у поплавама и клизиштима током 2014. године. Ова домаћинства су испуниле услове и критеријуме јавног позива кога је расписао УНДП 2017. године и тако се нашли на коначној ранг листи за санацију постојећих или изградњу нових кућа а један број њих је на основу предвиђених критеријума стекао право и на пољопривредну механизацију.

„Општина Србац је захвална што је УНДП имао разумијевања за санацију штета од поплава. Поред механизације, још 12 домаћинстава ће добити сјеменски материјал за прољећну сјетву, вјештачко ђубриво и заштитна средства“, рекао је самостални стручни сарадник за пољопривреду, Нинко Гужвић.

Међу пољопривредницима који су добили механизацију је и Влајко Игњатић из Лилића чије имање је Врбас поплавио осам пута. Он је у оквиру овог програма на поклон добио тракторску прскалицу.

„Вода ми је била у кући, па чак и у кошани која је била пуна кукуруза, а којег сам послије тога морао бацити. Хвала свима који су нас се сјетили. Тракторска прскалица ће ми добро доћи јер сијем три хектара кукурузом. У питању је старачко домаћинство и нема ко копати, па ако не прскамо усјеве на вријеме од рода неће бити ништа“, каже Влајко.

 

Comments are closed.