У уторак 20. октобра Дан жалости у општини Србац
19. октобра, 2020.
Начелник донио нову наредбу о спровођењу мјера заштите
21. октобра, 2020.

Извршена санација Дома пензионера у Српцу

Припадници најстарије популације у Српцу добили су боље услове за дружење и рад након што је недавно извршена санација Дома пензионера који није реконструисан још од 1975. године.

Од укупно 26 хиљада КМ колико је уложено у реконструкцију овог објекта, око 70 одсто обезбиједили су Општина Србац и Министарство финансија Републике Српске, а остатак Удружење пензионера РС и привредна друштва из Српца, док је дио средстава издвојило и Удружење пензионера општине Србац.

Објекат Дома пензионера данас су обишли начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић који су изразили задовољство успјешно завршеним радовима.

“Били смо у посјети прије годину дана када смо се договарали око ове инвестиције и види се огромна разлика у односу на тадашње стање. Пензионери сада имају најбоље услове за дневни боравак и сигурно је да су средства искориштена на најбољи могући начин”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је подсјетио да је Општинска управа протеклих година повећавала годишња издвајања из буџета за рад Удружења пензионера а да планирани износ за наредну годину сигурно неће бити смањен, иако је због пандемије вируса корона присутно слабије пуњење буџета у односу на ранији период.

Предсједник удружења Остоја Ромић захвалио је начелнику на доласку и пруженој помоћи, истакавши да је он једини начелник који је обишао њихово удружење у задњих двадесетак година.

Секретар удружења Славко Малешевић рекао је да је уз подршку Општинске управе и републичких институција учињено много на обезбјеђењу бољих услова живота и здравственој њези најстаријих становника наше општине.

“Од децембра прошле до септембра ове године упутили смо 22 наша члана на бањско-климатско лијечење, од чега је десеторо њих отишло у бању средствима из буџета Републике Српске а за 12 пензионера је боравак финансирало наше удружење. Такође смо уз помоћ Општинске управе обезбиједили једнократну новчану помоћ од по 50 KМ за 350 најугроженијих пензионера, међу које спадају социјално угрожени и тешко болесни пензионери, затим они којима је потребна туђа њега и помоћ, те пензионери у дубокој старости”, истакао је Малешевић.

Он додаје да за више од 100 пензионерских породица уговорена набавка огревног дрвета за наредну грејну сезону по цијени од 47.63 KМ по кубном метру, а омогућено је плаћање на рате.

Говорећи о санацији унутрашњих просторија Дома пензионера, Малешевић се захвалио србачкој фирми “Градпром” која је успјешно извршила радове, као и фирми ”Елипс” из Бајинаца која је замијенила столарију, фирми ”Манера” која је набавила нове столице, док је тракасте завјесе уградила фирма ,,Мега стил” из Бањалуке. Набављена је и нова опрема за бифе у објекту коју је донирало предузеће ”Дијана текстил”.

Малешевић је додао да је са Владом Републике Српске усаглашено да се објекти Домова пензионера у Српској пренесу у власништво општинских удружења, што је била једна од иницијатива србачких пензионера у протеклом периоду.

На састанку је договорено да ће Општинска управа уз помоћ србачког Водовода у наредном периоду радити и на рјешавању дугогодишњег проблема зачепљене канализационе мреже на овој локацији, што је стварало проблем како корисницима Дома пензионера, тако и другим корисницима и станарима овог стамбено-пословног објекта.

 

Comments are closed.