У Ситнешима организовано дружење слијепих и слабовидих из осам градова
2. априла, 2019.
Рукометаши Српца славили побједу у Новом Граду
4. априла, 2019.

Изложба „Немањићи-рађање краљевине“ отворена у Српцу наредне двије седмице

У Народној библиотеци у Српцу синоћ је отворена изложба ,,Немањићи-рађање краљевине“ на којој су посјетиоци имали прилику да виде предмете који су кориштени за снимање истоимене серије и умјетничка дјела стварана за серију која обухватају костиме, оруђа, оружја и дијелове сценографије.

Изложбу је отворио директор Народне библиотеке Бранко Савановић који је рекао да је изложба фасцинантна и да је одушевљен како се стопила са амбијентом читаонице библиотеке.

Аутор изложбе Петар Ђиновић, директор галерије Радио-телевизије Србије, посјетиоцима је говорио о изложеним реквизитима и појаснио да је све рађено на основу историјске грађе, а затим истакао да је циљ овог подухвата упознати људе, нарочито младе, са периодом Немањића и вриједностима које су у то вријеме биле посебно значајне.

Ђиновић каже да је у држави Немањића људскост била главна, а човјек је био човјек у правом смислу те ријечи.

„Времена су била тежа, али се на темељима људске вриједности успјело опстати и основати државу. Циљ изложбе је био скренути пажњу на доба Немањића, на то библијско вријеме српског бића, да људи схвате шта им се десило, као и да су захваљујући божанској сили успјели опстати. Потребно је схватити да у људскости, враћању коријенима, сагледавању истинских вриједности бића, лежи кључ за очување и постојање једног народа“, рекао је Ђиновић.

Он је додао да је срећан због начина на који је прихваћен у Српцу, а нарочито због тога што је изложба схваћена на прави начин.

„Примијетио сам да су људи заиста задовољни оним што су видели и са великим интересовањем су слушали оно што сам говорио и пажљиво разгледали све што је постављено“, изјавио је Ђиновић.

Изложба ,,Немањићи-рађање краљевине“ остаће отворена 15 дана, а може се посјетити сваким радним даном од 7 до 17 часова.

 

Comments are closed.