Обиљежена 24. годишњица страдања на Возући, у маршу сјећања учествовало 120 Српчана
11. септембра, 2019.
Професор Душко Певуља представио у Српцу књигу “Огледи” и Славено-српски магазин
12. септембра, 2019.

Изложба посвећена великану науке Милутину Миланковићу у понедјељак 16. септембра у Српцу

Поводом 140. година од рођења Милутина Миланковића, нашег и свјетског великана, Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Центром за културу и спорт Србац, организује у понедјељак 16. септембра у 19 часова документарну изложбу „Миланковић“ у Дому културе. 

На 28 банера на илустративан и ефектан начин представљени су живот и достигнућа Милутина Миланковића, грађевинског инжењера, доктора техничких наука, академика, професора Београдског универзитета и потпредсједника Српске академије наука и умјетности.

Милутиновић који је био један од великана науке 20. вијека, био је научник који је математички објаснио настанак леденог доба, отац климатског моделирања, аутор најпрецизнијег астрономског календара и неимар многих значајних грађевинских објеката у Србији и свијету.

Ова изложба је била постављена у Дому омладине у Бањалуци од 9. до 19. јула 2019. године а због великог интересовања биће постављена поново до краја године.

Изложба ће бити презентована и у другим градовима Републике Српске, Градишци, Прњавору, Дервенти, Броду и другим градовима, а у Српцу ће бити постављена до 22. септембра.

 

Comments are closed.