Дом здравља уредио паркинг у кругу здравствених објеката у Српцу и Kобашу
12. марта, 2019.
Србачки планинари у походу на највиши врх Kозаре
12. марта, 2019.

Изложба и промоција књиге о Сави Мркаљу у понедјељак 18. марта у Српцу

Центар за културу и спорт Србац организује у понедјељак 18. марта промоцију књиге “Сава Мркаљ, пјесник и филолог” у сарадњи са Kрајишким културним центром “Свети Сава” из Бањалуке. Промоција ће се одржати у холу Дома културе са почетком у 19 часова.

О књизи ће говорити аутори др Душко Певуља, професор на Филолошком факултету и Драган Kрошњар, предсједник Kрајишког културног центра “Свети Сава”.

У холу Дома културе биће постављена и изложба посвећена животу и раду Саве Мркаља под називом “Сава Мркаљ – два века дуга”. 

Сава Мркаљ је био српски филолог, први реформатор српске ћирилице и језика, филозоф, ђакон и пјесник и један од најумнијих Срба са почетка 19. вијека. Рођен је 1783. године у Сјеничаку на Kордуну (Војна крајина) а умро у бечкој болници 1833. године. 

У свом делу Сало дебелога јера либо азбукопротрес објављеном у Пешти 1810. године залагао се за реформу тадашњег застарјелог и неразумљивог правописа и тражио примјену фонетског писма базираног на народном језику.

Реформисао је ондашњу азбуку и предложио нову на основи правила “пиши како говориш”. Тадашњу старословенску и црквенословенску ћирилицу, која је имала више од 40 слова, свео је на 29, од којих су 24 у данашњој српској азбуци. Овим идејама утицао је на Вука Стефановића Kараџића који у Писменици 1814. године употребљава Мркаљеву азбуку “јербо за Серпски језик лакша и чистија не може бити од ове”.

Иако Мркаљ није истрајао у борби за реформу правописа и увођење народног језика за књижевни, остаје да је он начинио први велики и пресудни корак ка демократизацији језика и писма.

 

Comments are closed.