Стрипови се враћају у моду у Српцу
8. новембра, 2019.
Расписан јавни позив за додјелу средстава привредницима за мале инвестиционе пројекте
8. новембра, 2019.

Изложба Давора Ружића у Српцу: Kроз ликовне радове указао на значај породице

У организацији Центра за културу и спорт Србац, синоћ је у Дому културе отворена изложба цртежа академског сликара Давора Ружића из Бањалуке. Публици је представљено 25 лавирних цртежа из циклуса „Заједно“ који су претходно били изложени у Народној и универзитетској библиотеци у Бањалуци.

У име колектива Центра за културу и спорт, посјетиоцима је добродошлицу пожељела директорица Сања Јејинић која је истакла да је овом изложбом аутор на занимљив начин покушао да прикаже породицу као чувара будућности.

Академски сликар Давор Ружић завршио је Ликовну академију 2015. године у Бањалуци у класи професора Веса Совиља и до сада је своје радове излагао на више самосталних и колективних изложби.

„Ови цртежи су рађени један дужи период. Све је кренуло 2013. године са одређеним паузама, да би 2018. и 2019. године интензивно почео да стварам ове ликовне радове. Након Бањалуке, одлучио сам да кренем по градовима и стигао у Србац“, рекао је Ружић.

Он је додао да су му у припреми изложбе помогли пријатељи др Александар Саша Грандић и сликар Здравко Kруљ.

Говорећи о томе зашто приказује породицу у својим радовима Ружић каже да је осјетио потребу да се нешто на ту тему уради јер је све више ситуација гдје се породичне заједнице распадају.

Историчар умјетности др Александар Саша Грандић је рекао да је Ружић овом изложбом Српчанима пренио занимљиву поруку а то је да се редукцијом, сажимањем и одузимањем од пуноће ликовног знака, добија нова вриједност и нови ликовни језик који зрачи и исијава повишеним степеном оне почетно редуковане пуноће.

“Ова једноставност, лакоћа линије, форме и облика на овим лавирним цртежима је плод дубоког промишљања о томе шта је симболика боје и шта је њена функција, до тога да је великим ангажманом Ружић брусио себе и своју руку да дође до ове једноставности”, рекао је Грандић.

Изложба ће у Српцу бити отворена до 21. новембра.

 

 

Comments are closed.