Седми случај корона вируса у Српцу, заражен мушкарац средње животне доби
6. маја, 2020.
Нови случајеви корона вируса у Српцу, заражене двије малољетне особе
7. маја, 2020.

Издато упутство о начину рада кафића, фризерских салона и других субјеката

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство за кафиће, ресторане и роштиљнице, али и за фризерске и козметичке салоне и друге занатске радње које од 11. маја почињу са радом.

Према упутству кафићи, ресторани и роштиљнице рад могу организовати искључиво у баштама објеката.

Радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова, а столови у башти постављени тако да постоји дистанца од два метра између особа које сједе за различитим столовима, наводе из Института.

Напомињу и да за једним столом максимално могу сједити три особе осим ако се не ради о члановима једног домаћинства, те да је потребно обезбиједити дезинфекције руку на улазу у башту.

Потребно је и одржавање физичке дистанце особља од два метра, те коришћење маски и рукавица од стране особља и корисника.

Такође, пиће и храну треба платити на мјесту које је одвојено од мјеста за издавање/преузимања наруџбе, односно једна особа преузима наруџбу и наплаћује, а друга издаје наручено.

Уколико то није могуће организовати, запослени морају обавезно између наплате и издавања наруџбе дезинфиковати руке и пулт на коме се врши истовремено наплата и издавање наруџбе, истиће се у упутству.

Такође, пожељно је кориштење једнократних чаша и другог посуђа, те да је обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта, а дезинфекција простора, површина и санитарних чворова најмање два пута дневно, по потреби и чешће.

У упутству Института за јавно здравство наводе да ће радно вријеме фризерских и козметичких салона зависити од укидања полицијског часа тј. периода забране кретања за све грађане, али у вријеме трајања овог ограничења, радно вријеме треба да буде омогућено од седам до 19 часова како би дужим и нормализованим радним временом било смањено стварање гужви.

Неопходно је наручивање корисника, те није дозвољено чекање услуге у салону, наведено је у упутству.

У једном тренутку у салону може бити услужено онолико клијената колико прописује квадратура (један клијент на 10 квадратних метара).

У мањим салонима (2 – 3 радне столице), дозвољен је рад са клијентима на столицама уз размак од два метра и максимално два фризера/козметичара, док не смије бити присутан ниједан клијент који чека услугу унутар салона, саопштено је из Института.

Такође, обавеза послодавца је да на улазу постави плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, уз обавезу ношење маске и рукавица за запослене и корисника.

Такође, сви морају имати пешкир или једнократни прекривач који се мијења послије сваког клијента.

Обавезна је и дезинфекција руку корисника при улазу и излазу из објекта од стране запослених, као и дезинфекција обуће кроз кутију са дезинфекционим средством која на улазу мора да стоји означена.

Радно вријеме објеката за приређивање игара на срећу треба да буде у трајању од седам до 15 часова.

Након сваке смјене обавезно је урадити чишћење и дезинфекцију простора и апарата, и исти поступак поновити на крају радног времена.

Потребно је обезбиједити физичку провидну баријеру на наплатном радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Обавезно је коришћење маски и рукавица од стране особља и корисника уз поштовање дистанце од два метра и одређеног максималног броја корисника игара на срећу на сваком другом апарату у низу.

Обавезна је дезинфекција простора и површина у складу са препоруком Института за јавно здравство Републике Српске.

Друге занатско предузетничке радње, као и радње са информатичком и телекомуникационом опремом такође се строго морају придржавати упутстава Института.

Најважније су контролисан број корисника на улазу, плакат са обавјештењем за држање физичке дистанце и ношење маске, те обавезно одржавање физичке дистанце од два метра.

Comments are closed.