У Ножичком одржано 39. дружење Новог асфалта
22. августа, 2021.
Почеле пријаве екипа за 16. Гастро фест у Бардачи 5. септембра
23. августа, 2021.

Испуњавају Небојшин највећи сан, у новој кући до зиме

Да се прави пријатељи најбоље препознају у невољи потвдили су бројни хуманисти од Аустралије до Европе који ће младићу са посебним потребама, Небојши Вученовићу из Повелича, испунити највећу жељу да прије надолазеће зиме добије нови дом.

Готово да није било оних који познају овог племенитог човјека, ведрог духа и увијек насмијаног лица, а који нису издвојили барем симболичан износ како би му помогли да трајно ријеши своје стамбено питање.

Иницијатор акције Драган Вукобратовић каже да је у протеклих пола године, колико траје акција, прикупљено око 35 хиљада KМ што је било довољно да се крене са радовима како Небојша не би дочекао још једну зиму у хладним и влажним просторијама, у трошној кући старој пола вијека чија обнова није исплатива.

“Почели смо прије пар дана са изградњом темеља за нову монтажну кућу површине 53 квадратна метра која ће имати двије собе, дневни боравак, кухињу, оставу и купатило.  Радови ће се одвијати у континуитету до почетка новембра када очекујемо да Небојши предамо кључ у руке”, каже Драган.

Одзив донатора је био одличан јер су се јавили бројни Српчани из дијаспоре, нарочито Аустралије, Њемачке и Аустрије, али највећа помоћ је стигла управо од Небојшиних суграђана који живе и раде у Српцу. Многи појединци су га лично контактирали и донијели новац а удружили су се и бројни колективи, попут Општинске управе Србац у којој Небојша ради као курир, како би сакупили прилоге.

“Позвали смо бројне фирме и доста их је изашло у сусрет како бисмо опремили кућу новим намјештајем и столаријом, а имамо у плану и увођење централног гријања. Потребне су нам нове ствари јер је већину тога из Небојшине куће нагризао зуб времена”, истиче Драган.

Он позива хуманисте који су вољни да помогну да се и даље укључе у акцију јер ће за завршетак свих радова бити потребно још најмање десетак хиљада KМ.

“Нисмо више могли одлагати радове иако још немамо сав потребан новац. Долазе хладнији дани а кров старе куће све више прокишњава док су зидови пуни влаге. Очекујемо да ћемо у наредна три мјесеца обезбиједити сав износ и тако узвратити помоћ Небојши који се увијек трудио да помогне људима око себе у границама својих могућности”, каже Драган.

Небојша каже да га је дирнула помоћ комшија и пријатеља, нарочито оних људи који га нису до сада познавали а показали су жељу да му омогуће нормалан живот.

“Било је тешко, у кућу није значајније улагано деценијама и углавном сам се трудио да санирам оштећења како сам знао и умио. Често су пуцале цијеви, нарочито током зиме, а пукотине од влаге су се шириле по зидовима и плафонима. Сада ће све бити много лакше и нећу стријепити од кише и снијега”, каже Небојша.

Живот у старој кући му је погоршавао и онако тешку животну ситуацију у којој се налази јер је у дјетињству задобио повреду главе која је проузроковала отежан ход и парализу десне руке. Уз то су му родитељи рано преминули а сестра која се удала и стекла три дјевојчице већ годинама се бори са карциномом.

“Примам породичну пензију која није довољна за живот, па су ме ангажовали у општини по уговору о дјелу а косим и траву за надницу по комшилуку. Узгајам козе од чијег млијека правим домаће сапуне, али ту нема неке велике зараде, па их често донирам у хуманитарне сврхе. Волим планинарити и повремено волонтирам у удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама Извор у Српцу”, каже Небојша.

Kао члан овог удружења, почетком августа је бесплатно љетовао седам дана у Игалу, заједно са још 25 родитеља и дјеце са посебним потребама, што је за њега било лијепо и незаборавно искуство.

Сви они који су у могућности да помогну Небојши у завршетку изградње нове куће могу то учинити уплатом средстава на Небојшин жиро рачун који је отворен на број: 562 099 8095 3816 80 код НЛБ банке, за девизне уплате: IBAN: БА395620108129858095, SWIFT BIC: RАZBBA22, или да се јаве организаторима акције, Драгану Вукобратовићу на број 065 545 676 и Данки Петровић на број 066 317 756 гдје ће добити више информација.

 

 

 

 

 

Comments are closed.