Отказује се почетак кампање “Осветлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом”
12. марта, 2020.
Центар за културу и спорт обуставља активности до 30. марта
12. марта, 2020.

Институт за јавно здравство РС отворио инфо број поводом вируса корона

Институт за јавно здравство Републике Српске саопштио је да сви грађани коју су путовали у земље захваћене вирусом корона треба да се јаве на број телефона 0800 50 555.

“Уколико сте путовали у земље у којима је забиљежена појава вируса корона или Вам, с тим у вези, требају било какве информације, контакт телефон је 0800 50 555”, наведено је из Института.

У Републици Српској до сада је регистровано осам случајева заразе вирусом корона. Четири нова случаја евидентирана су данас у Бањалуци а ради се о мушкарцу и жени који су одмор провели у Аустрији и били у контакту са лицем из Хрватске које је заражено вирусом корона, док је у другом случају ријеч о мушкарцу и жени који су у Словенији били у контакту са зараженим лицем. Раније је објављено да су вирусом короне заражени отац и син из Бањалуке, и мушкарац и његова кћерка из Челинца.

308 особа које су допутовале из иностранства су под надзором, надзор је завршен код 114 особа, док је издато 87 рјешења за изолацију. 

У Федерацији БиХ су пријављена три случаја заразе, сва три у Зеници.

Поводом појаве вируса корона у Републици Српској су на снази превентивне мјере. До 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања. У вртићком узрасту нема сумњивих нити обољелих случајева вируса корона, али су у свим вртићима појачане дезинфекционе мјере. До даљег нема посјета стационарним здравственим установама, установама за смјештај старијих лица и домовима пензионера.

Свјетска здравствена организација прогласила је јуче глобалну пандемију због вируса корона. До четвртка 12. марта до 8 часова регистровано је 126.410 случајева обољелих од вируса корона у свијету од чега око 109 хиљада њих само у четири земље, Kини, Италији, Ирану и Сјеверној Kореји. Од овог вируса до сада се опоравило 68.313 људи а преминуло 4.635 људи, односно шест одсто од укупног броја заражених.

Kада је ријеч о земљама бивше Југославије, у Словенији је тренутно регистровано 57 случајева, у Србији и Хрватској 19, Сјеверној Македонији 7, док је Црна Гора још увијек једина земља у Европи у којој није регистрован вирус корона.

У борби против пандемије, Влада Републике Српске је издвојила 500.000 KМ за набавку медицинске, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Издате су и препоруке путницима из земаља захваћених вирусом којима се препоручује да се обавезно по доласку у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља, како би добили савјет и препоруку за даље поступање.

Из Института путницима који из Републике Српске ипак путују у земље захваћене новим вирусом корона препоручују да поштују мјере и то да избјегавају контакт са болесним особама, нарочито особама са симптомима респираторних инфекција, те да често перу руке сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди.

Ако сапун и вода нису доступни, из Института наводе да треба користити дезинфекционо средство на бази алкохола, након што се уклони видљива нечистоћа са руку.

Из Института наводе да је потребно избјегавати контакт са животињама /живим или мртвим/ и одлазак на тржнице са животињама.

Једна од мјера за путнике јесте и да не једу сирове или недовољно термички обрађене намирнице животињског поријекла.

Из Института за јавно здравство наводе да је, уколико се путује у земље захваћене новим вирусом корона, о томе потребно обавијестити свог доктора и наглашавају да се ово посебно односи на старије особе и особе са хроничним обољењима које имају већи ризик да добију озбиљнију форму болести или компликације.

“У случају појаве респираторних симптома, повишене температуре, кашља, отежаног дисања одмах потражите љекарску помоћ. У здравствену установу се прво јавите телефоном”, препоручују из Института онима који путују у земље захваћене вирусом корона.

Путницима који долазе из земаља захваћених новим вирусом корона из Института истичу да су, с циљу заштите здравља становништва, обавезни да се по доласку у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља како би добили савјет и препоруку за даље поступање.

У случају појаве повишене тјелесне температуре и респираторних симптома /кашаљ, отежано дисање/ из Института наводе да је потребно да одмах потраже љекарску помоћ.

“У надлежни дом здравља прво се јавите телефоном и обавезно спомените своје недавно путовање и симптоме болести. Немојте путовати у болесном стању”, препорука је Института за путнике који путују из земаља захваћених новим вирусом корона.

Препорука путницима који путују из земаља захваћених новим вирусом корона јесте и да се и избјегава контакт с другим особама.

“Ако то никако није могуће, носите хируршку маску која покрива нос и уста док сте у контакту са другим особама”, наводе из Института.

Препоручује се често прање руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди, а ако сапун и вода нису доступни, да се користи дезинфекционо средство, а током кихања и кашљања покривање уста и носа једнократном папирном марамицом, коју је након употребе потребно одмах бацити.

Comments are closed.