Едуковали ученике о опасностима малољетничког преступништва
11. децембра, 2019.
Пријем за студенте генерације: Начелник наградио Сару и Невену
12. децембра, 2019.

Инспирација слијепима и слабовидима кроз представу „Хелен Kелер“

Позориште младих „Дис“ из Бањалуке организовало је синоћ у Дому културе у Српцу мултимедијалну представу “Хелен Kелер”, која говори о америчкој књижевници која се због болести суочила са трајним губитком слуха, вида и говора, али која је крајем 19. и почетком 20. вијека постала узор и симбол упорности у савладавању ограничења са којима се сусрећу лица са инвалидитетом.

Представа је одиграна са циљем да охрабри припаднике ове популације, будући да је Хелен била слијепа и глувонијема, али је упорношћу научила да чита и пише, савладала четири језика, те завршила факултет.

Једна од улога у представи повјерена је слијепој књижевници и сценској умјетници Борки Тадић из Бањалуке која се одлично уклопила са екипом младих глумаца из Бањалуке.

Тадићева која у представи изводи фрагмент из своје монодраме “У знаку бијелог штапа”, каже да је главна порука ове представе да су слијепи и слабовиди људи као и сви остали упркос том хендикепу кога имају.

Међу гостима који су синоћ присуствовали представи је био и Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС, који је истакао да је ово прича о лицима која су, иако са тјелесним недостаком, спремна да се ухвате у коштац са животом.

Представа је одиграна у 19 градова у Републици Српској и БиХ и видјело ју је преко 3.000 гледалаца.

Организатор представе je билa Општинска организација слијепих и слабовидих лица Србац у сарадњи са Центром за културу и спорт.

Предсједник општинске организације Божидар Дринић завхвалио је свима који су помогли да се представа види у Српцу и изразио жаљење због малог броја посјетилаца у сали Дома културе јер се радило о поучној причи.

 

 

Comments are closed.