Србачки основци међу осам хиљада дјеце добили поклоне од Дједа Мраза
2. јануара, 2019.
Остала документа – 2019.
4. јануара, 2019.

Иконостас у новом храму у Српцу заблистао у пуном сјају

У православном храму Васкрсења Господњег у центру Српца завршени су радови на постављању икона на иконостас. Иконе су рађене у атељеу познатог београдског иконописца, Миодрага Животића, који има благослов Српске православне цркве за бављење иконописом.

Протонамјесник Жељко Сарић подсјећа да је иконостас у нови храм стигао 2017. године а постављањем икона које су комплетиране крајем 2018. године завршен је један од најважнијих послова када је ријеч о унутрашњем уређењу храма.

„Љепота дубореза иконостаса краси многе цркве, не само наше епархије него комплетне Српске православне цркве. Уређење иконостаса смо завршили у прошлој години а планирали смо да у овој години поставимо још неколико икона по зидовима и окончамо вањско уређење како бисмо храм предали на молитвену употребу нашем вјерујућем народу“, рекао је Сарић.

Он истиче да сваки сегмент на новом храму изискује мукотрпан рад и велика новчана средства, али на сву срећу стигла је финансијска помоћ бројних вјерника.

„Помоћ у изградњи храма највећим дијелом смо обезбиједили прилозима вјерника. Добијали смо донације и од Владе Републике Српске и Општине Србац, али су ипак највише новца донирали наши вјерници из Српца и дијаспоре“, истакао је Сарић.

Будући да је ова година од изузетног значаја за Српску православну цркву, јер се обиљежава 800. годишњица од њене аутокефалности, завршетком изградње храма би се на најљепши начин обиљежио овај јубилеј.

Comments are closed.