Светосавска академија у суботу 26. јануара
16. јануара, 2019.
Вртић уписује малишане у предшколски програм у години пред полазак у школу
17. јануара, 2019.

Хуманитарни концерт у част Миодрага Микића Микија: Теа, Стефан и Давид пјевају за србачку дјецу

У знак сјећања на свог преминулог оца Миодрага Микића Микија, познатог србачког музичара, његова дјеца Теа, Стефан и Давид окупљени у састав „Tea Mikić & Brothers“ одржаће концерт у суботу 2. фебруара у Дому културе у Српцу са почетком у 18 часова.

Kонцерт под називом „Остала је пјесма моја“ имаће хуманитарни карактер јер ће сав приход од прикупљених улазница по цијени од 3 KМ бити усмјерен за дјецу из удружења „Извор“ и лијечење тешко обољелог дјечака Живка Миљића из Српца.

На репертоару ће се наћи старе народне пјесме и севдалинке које ће овај музички трио представити публици у једном потпуно новом издању, уз магичну комбинацију хармонике и клавира и очаравајућег женског вокала у једночасовном музичком догађају за памћење.

На овај начин, обиљежиће се годишњица смрти Миодрага Микића Микија који је преминуо 2. фебруара 2018. године у 55. години живота.

Миодраг је потекао из познате србачке музичке породице а његова мајка Рајка је 35 година предавала музичку културу у србачкој основној школи. Она му је и усадила љубав према музици тако да је још од малих ногу почео да свира хармонику. Завршио је основну музичку школу у Српцу а средњу музичку школу у Бањалуци. У Сарајеву је 1985. године стекао звање професора музике и музичке теорије.

Од 1989. године преселио се у Аустрију гдје је до 2000. године стекао троје дјеце са супругом Сњежаном а у том периоду је радио као професор хармонике и клавијатуре у једној од музичких школа. Свирао је са бројним бендовима а био је и музичка пратња многим естрадним звијездама.

На његовом репертоару се налазила страна и домаћа музика, а подједнако добро је свирао забавну, народну и рок музику, па чак и шлагере. Био је геније на бројним музичким инструментима, од клавијатуре, хармонике и гитаре па све до флауте. Свој таленат је исказао и у цртању карикатура које су чак излазиле и у неким аустријским листовима.

У Српцу је 2000. године отворио познату дискотеку „Небо“ која је успјешно радила неколико година и у којој су гостовале најпознатије домаће музичке звијезде бивше Југославије.

Био је човјек препун живота и позитивне енергије, по чему је остао препознатљив међу свима који су га познавали и није било славља у Српцу да се није ухватио хармонике коју је увијек носио са собом, запјевао са мераком и подигао атмосферу до усијања.

Живио је живот пуним плућима иако је рођен са срчаном маном због које су му љекари прогнозирали да неће дочекати 20. годину живота, тако да је био право медицинско чудо јер је успио да уђе дубоко у шесту деценију живота. Више пута се суочавао са смрћу, имао је једну велику операцију коју је тешко преживио, али никада се није предавао и био је борац до задњег дана.

Био је посвећен духовном животу и гајио многе племените врлине због којих је био омиљен у друштву.

Волио је свој родни крај и сваки слободан тренутак користио да проведе у завичају. Сав свој таленат пренио је на своју дјецу и живио је за дан када ће једног дана сви заједно засвирати, што му се и остварило годину дана прије смрти када су њих четворо имали заједнички концерт у Аустрији.

Његова кћерка Теа (29) почела је свирати клавир још од четврте године у музичкој школи. У 14. години уписала је музичку гимназију а након тога и музичку академију у Фелдкиру и џез академију у Сент Галену.

Од 16. године је пјевала са школским бендовима и са оцем Микијем на разним слављима а 2007. године је упознала ДЈ Шантела са чијим је бендом „Буковина Клуб Оркестар“ двије године касније кренула на велику европску турнеју која је обухватила преко 100 концерата. Пропутовали су читав свијет, од Мексика до Тел Авива и нанизали бројне хитове, међу којима се посебно издвојила пјесма „Диско Партизани“.

У том периоду Теа је остварила сарадњу са бројним другим музичарима са којима је наступала у Берлину и Истанбулу а од 2018. године напушта овај бенд и покреће музичку сарадњу са браћом Стефаном и Давидом са којима је одржала први концерт 7. децембра у Берлину. Публика у Српцу ће тако имати част да их угости на њиховом другом заједничком концерту.

Њен брат Стефан (25) такође је почео свирати клавир од четврте године и до 14. године завршио музичку школу, гимназију и академију у Фелдкиру. Он је прави виртоуз на клавиру и до сада је однио побједе на бројним такмичењима и одржао многе успјешне соло концерте. Поред класичне, свира и народну музику а љубитељ је и рок и метал музике, па чак и ромске и арапске музике.

Дипломирао је са највишом оцјеном 2017. године и почео радити од прошле године као професор клавира у једној музичкој школи у Швајцарској.

Њихов брат Давид (18) свира клавир од треће године а прешао је исти музички пут као и брат Стефан и сестра Теа. Освојио је више првих мјеста на музичким такмичењима у Аустрији а тренутно је на другој години студија на музичкој академији у Фелдкиру.

Наступао је у трио и квартет саставима на својој академији. Има смисао за компоновање још од малих ногу и од њега се очекује да у наредном периоду тек покаже свој прави таленат.

Нема сумње да Српчане 2. фебруара заиста очекује истински музички спектакл и да ће Теа, Стефан и Давид својим наступом на достојан начин обиљежити годишњицу смрти свог оца и уједно пружити помоћ онима којима је у овом тренутку најпотребнија!

 

Comments are closed.