Србачка парохија подигла споменик Мари Винчић
6. новембра, 2020.
Завршено асфалтирање дијела Златиборске улице у Српцу
6. новембра, 2020.

Хуманитарни базар за помоћ дјевојчици Мињи Матић у понедјељак 9. новембра у Српцу

Хуманитарна фондација „Буди хуман – Александар Шапић“ недавно је покренула акцију за помоћ дјевојчици Мињи Матић из Kрагујевца која је рођена 06.10.2019. године и болује од изузетно тешке неуромишићне болести – Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Тим поводом у понедјељак 9. новембра на градском тргу у Српцу, у склопу акције „Миња да живи“, одржаће се хуманитарни базар на којем ће се на неколико штандова у продаји нађи прехрамбени, одјевни и други артикли, а сва прикупљена средства ићи ће у фонд за лијечење мале Kрагујевчанке.

Базар ће се одржати у времену од 10 до 17 часова а иницијатор ове акције у Српцу је наша суграђанка Наташа Ђукић, док је реализацију акције подржала и Општина Србац.

„Слични базари до сада су одржани у Бањалуци и Челинцу, а Србац је трећи на реду у Републици Српској. Акција већ траје неко вријеме у Србији и до сада је укупно прикупљено 51 одсто новца за њено лијечење. Надам се да ће наши суграђани узети учешће како би се брзо прикупио остатак средстава“, рекла је Наташа.

Она додаје да је један од циљева да заживи идеја организације базара ове врсте и да се повежу хуманитарне организације како би се на сличан начин прикупљала средства и у Србији у случају да буду потребна средства за неко обољело дијете у Републици Српској.

„Позивам све заинтересоване грађане који имају шта да продају и донирају за базар у Српцу да то донесу у фризерски салон „Дарија“ у близини средњошколског центра или да позову број 066/210-649 гдје ће добити више информација о акцији“, рекла је Наташа.

Према њеним ријечима, све уплате ће бити јавно доступне на званичној интернет страници фондације Буди хуман-Александар Шапић.

Мињина болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет мјесеци је примила прву терапију доступну у Србији. Захваљујући Спинрази Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је одигне, не може да пузи нити да седи.

Срећом, постоји генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лијечења је лијечење у иностранству. Поред лијека који је веома скуп, Мињи је такође потребан и апарат за искашљавање, ортопедска помагала, физикална терапија, као и трошкови смјештаја и пута ради одласка на лијечење у иностранство.

Да Миња осмијехом добије битку за живот! Будимо хумани!

Помозимо Мињи из Републике Српске позивом на број 1433
Србија смс – Упишимо 845 и пошаљимо СМС на 3030
Слањем СМС поруке из Швајцарске:
Упишимо хуман845 и пошаљимо СМС на 455
Уплатом на динарски рачун:
160-6000000732401-90
Уплатом на девизни рачун:
160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Уплатом платним картицама путем линка:
E-doniraj
Уплатом са вашег ПаyПал налога путем линка:
PayPal

 

Comments are closed.