Цезар уређивао градски парк, стигле нове саднице
2. децембра, 2020.
Завршена реконструкција крова подручне школе у Kукуљама
2. децембра, 2020.

Хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцим” – Прва банка хуманог млијека у Републици Српској

Под високим покровитељством предсједника Републике Српске традиционално, већ једанаести пут по реду, проводи се хуманитарна акција „С љубављу храбрим срцима“.

Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији „С љубављу храбрим срцима“ биће искориштена за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској, с намјером да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којима није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано (мајчино) млијеко.

Прва Банка хуманог млијека у Републици Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, будући да се на овом мјесту врши медицинско збрињавање највећег броја пријевремено рођене дјеце из свих дијелова наше Републике. Иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској „Мрвице“.

Свјетски подаци указују на чињеницу да се свако десето дијете роди пријевремено. Пријевременим рођењем сматра се рођење прије наступа 37. недјеље трудноће. Ова осјетљива група новорођенчади треба најбољу могућу храну да израсту и развију се у здраву дјецу, а мајчино млијеко је за од огромне важности јер је оно за њих храна,али и лијек који их штити од разних болести и инфекција.

Иако је мајчино млијеко најбоље, пријевремено рођено дијете не може сисати и мајке пријевремeно рођених беба често нису у могућности обезбиједити (издојити) за њих довољно млијека. За дјецу која су у неонаталним јединицама интензивне његе, донације млијека су од пресудног значаја за њихов живот. У обезбјеђивању таквог млијека главну улогу има Банка хуманог млијека која неонаталне јединице интензивне његе снабдијева сигурним, пастеризираним, донираним мајчиним млијеком.

С обзиром да због актуелне епидемилошке ситуације у Републици Српској неће бити могуће одржати донаторско вече у форми великог окупљања у Банском двору, ове године ће, тим поводом, бити организован прикладан телевизијски програм.

Телевизијска емисија, као централни догађај хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“, биће емитована на првом програму Радио телевизији Републике Српске, као и Алтернативној телевизији 27. децембра 2020. године у вечерњем термину. Свим телевизијским станицама које искажу жељу да дају свој допринос хуманитарној акцији кроз емитовање телевизијске емисије, биће омогућено преузимање сигнала.

Партнери предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и у овогодишњој хуманитарној акцији биће млади умјетници и дјеца из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом или другим ангажманом дати свој допринос да заједничким снагама обезбиједе помоћ за своје другаре. Подршку хуманитарној акцији традиционално сваке године пружају и афирмисани културни и спортски радници из региона.

У оквиру акције, у периоду од 1. до 31. децембра 2020. године, биће активан и м:тел хуманитарни број 1411. Позивом на наведени хуманитарни број грађани ће у трајању од мјесец дана бити у могућности да подрже акцију са 1 КМ и на тај начин дају свој допринос цјелокупној акцији.
За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена „С љубављу храбрим срцима“ број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке а.д. Бања Лука.

Претходне донаторске вечери:
• 2010. год. – за дјецу обољелу од малигних болести
• 2011. год. – за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју
• 2012. год. – за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа 1
• 2013. год. – за дјецу са аутизмом
• 2014. год. – за изградњу Родитељске куће у Бањалуци
• 2015. год. – за дјецу са ријетким генетским обољењима
• 2016. год. – за Центар за превенцију развојних тешкоћа „За мајку и дијете“
• 2017. год. – за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству
• 2018. год. – за дјецу са потешкоћама покрета
• 2019. год. – за дјецу са потешкоћама у развоју за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци.

 

Comments are closed.