Јавни позив за формирање базе пословних простора на територији општине Србац
21. октобра, 2021.
Пет нових случајева вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
21. октобра, 2021.

Храм Васкрсења Господњег добија ограду

Изградња православног храма Васкрсења Господњег у центру Српца, која је почела прије 15 година, требало би да буде завршена сљедеће године када је у плану освећење храма.

Ово је изјавио протонамјесник Жељко Сарић који каже да су тренутно у току радови на припреми темеља за постављање коване ограде.

На овај начин ће се означити посјед Српске православне црквене оптине Србац и спријечити улазак животиња, а порта храма ће и даље бити доступна грађанима који желе да слободно вријеме проводе у кругу ове светиње.

„Почели смо радове око постављања ограде и заиста нам је драго што уређење храма и порте улази у завршну фазу, а вјерујем да је драго и нашим суграђанима, јер видимо да многи од њих воле да проводе вријеме у порти храма. Такође, бројна су дјеца која се ту играју. Постављањем ограде, ту се ништа неће промијенити и врата порте храма ће бити отворена за све који ту радо долазе”, рекао је Сарић.

Он додаје да је извођач радова фирма из Челинца која се бави пословима на уређењу порти храмова, а ограду би требало да изради фирма са подручја наше општине.

Средства су обезбијеђена донацијама вјерника, финансијском подршком Општине Србац, а дио средстава ће обезбиједити и Министарство финансија у Влади Републике Српске.

Нова православна светиња, чији темељи су постављени 2005. године, на стогодишњицу изградње старог србачког храма Покрова Пресвете Богородице, својим раскошним изгледом доминира центром града и у значајној мјери је уљепшала уже градско језгро.

У изградњу храма до сада је уложено више од два милиона марака.

Храм Васкрсења Господњег рађен је у византијском стилу и по пројекту архитекте Љубице Бошњак из Београда. Заједно са крстом његова висина износи 37 метара, а површина 460 квадратних метара, због чега ће моћи примити више од 500 вјерника или пет пута више него храм Покрова пресвете Богородице у Српцу, који је саграђен 1905. године.

 

Comments are closed.