Од вечерас казне за непоштовање полицијског часа
22. марта, 2020.
Рок важења потврда о несметаном кретању до 30. марта, образац и на нашем сајту
23. марта, 2020.

Грађани поштују мјере кућне изолације, у случају кршења одређен смјештајни објекат у Бардачи

Штаб за ванредне ситуације општине Србац донио је данас одлуку да тренинг центар Природно-математичког факултета на Бардачи буде локација за карантин лица која прекрше мјере изолације, а њихов боравак у овом објекту одвијаће се под строгим медицинским и полицијским надзором.

Оваква одлука услиједила је након што је Републички штаб за ванредне ситуације јуче донио закључак којим су локалне заједнице дужне да у року од 24 часа обезбиједе карантин за особе које због неодговорног понашања доводе у опасност свој живот, али и људи око себе.

Kомандант штаба и начелник општине, Млађан Драгосављевић, рекао је да овај објекат задовољава све тражене услове за смјештај наведених лица.

“Искрено се надамо да неће бити потребе за тим и да ће грађани којима је издато рјешење о кућној изолацији бити довољно дисциплиновани да поштују изречене мјере”, рекао је начелник Драгосављевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је тренутно 250 људи под љекарским надзором, од чега је највећи број лица која су дошла из иностранства и налазе се у самоизолацији, а међу њима је и 14 особа које су имале контакт са зараженим лицем.

“Протеклог викенда је особа из Kукуља заражена корона вирусом пуштена кући јер нема више симптома ове болести. У кућној изолацији провешће још најмање седам дана, баш као и 14 особа које су с овим лицем биле у контакту. Ако не буде нових случајева, можемо сматрати да ће овај кластер бити угашен”, рекао је Стојић.

Он додаје да је још четворо лица под строжијим љекарским надзором јер су имале ризичне контакте са зараженим особама из других градова, а налазе се такође у кућној изолацији.

“Ангажовали смо све медицинске ресурсе а нарочито смо појачали хигијенско-епидемиолошку службу са још осам здравствених радника. У резерви су нам и пензионисани љекари из наше општине који су спремни да се одазову позиву уколико то буде потребно”, нагласио је Стојић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове, Ненад Билановић, рекао је да је од 18. до 22. марта извршено 436 инспекцијских контрола поштовања мјера кућне изолације и да су људи у највећем броју случајева поштовали издате наредбе.

“Првог дана контроле било је већих проблема, али смо људе углавном упозоравали и најавили да ће бити примјењиване новчане и друге казне у случају непоштовања, тако да је ситуација сада знатно боља. Kонтроле вршимо и више пута у току дана”, рекао је Билановић.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да грађани Српца такође поштују полицијски час и апеловао још једном да се не организују јавна окупљања у складу са наредбама републичког и општинског штаба јер ће бити издати прекршајни налози.

“Имали смо доста позива лица са 65 или више година којима је потпуно забрањено кретање и која морају задовољити здравствене или друге хитне потребе. У таквим случајевима, који се покажу као оправдани, изаћи ће се у сусрет таквим лицима у виду потврда о потреби кретања које се издају у МУП-у, а важно је да поред тога обавезно имају и потврду породичног љекара. Особе које се морају кретати због обављања неопходног процеса рада дужне су да изваде потврду код својих послодаваца”, рекао је Новаковић.

Он је такође апеловао грађанима којима је издато рјешење о кућној изолацији да се придржавају наредби јер су предвиђене новчане и затворске казне, а из републичког штаба је најављено да ће се почети објављивати имена и презимена, као и адресе људи који крше кућну изолацију.

Члан општинског штаба, Далибор Kошутић, рекао је да су и предсједници Савјета мјесних заједница добили спискове људи који се налазе у кућној изолацији како би могли пратити да ли поштују прописане мјере, а сличан списак достављен је и полицијској станици која такође има увид које особе се налазе у изолацији и до ког временског периода.

На сједници штаба је још једном сугерисано привредним субјектима да поштују мјере превенције и редовно врше дезинфекцију а упућена је и препорука послодавцима да омогуће радницима, чији члан породице се налази у кућној изолацији, да не долазе на посао и прилагоде свој процес рада у складу са ванредном ситуацијом.

Сједници штаба присуствовао је и протонамјесник Жељко Сарић који је рекао да грађани поштују закључак републичког штаба о ограничењу окупљања у вјерским објектима, што је видљиво на вјерским службама којима присуствује минималан број вјерника. Он је рекао да је упућен апел вјерницима да приликом сахрана својих најмилијих то обављају у ужем кругу породице и не организују задушни ручак а да приликом задовољавања основних вјерских потреба у храмовима поштују прописан размак и не окупљају се у већим групама.

Током сједнице је донесена одлука о формирању радне групе коју ће чинити представници Општинске управе, Центра за социјални рад и Црвеног крста и која ће сачинити план дјеловања пружања помоћи особама старије животне доби око снабдјевања основним животним потрепштинама, уколико немају блиских сродника и нису у могућности на било који начин да дођу до намирница и лијекова током ванредне ситауције.

Протеклих дана већ се радило на том питању ангажовањем волонтера Црвеног крста који су прикупљали захтјеве грађана телефонским путем.

Такође је констатовано да је републички штаб јуче донио закључак којим се ограничава рад апотека радним данима од 8 до 18 часова и недјељом од 8 до 13 часова.

Чланови штаба на крају су донијели одлуку о привременом обустављању рада вртића јер закључно са данашњим даном нема више дјеце која долазе у ову установу. Договорено је да ће вртић поново бити отворен уколико се за тиме укаже потреба, о чему ће јавност бити информисана на вријеме.

 

Comments are closed.