Представници општине Србац на парастосу у Братунцу за 3267 убијених Срба из средњег Подриња
10. јула, 2021.
Живко Влајнић побједник Петровданског купа у гађању покретних мета
12. јула, 2021.

Гојко Басурић након 14 дана пјешачења стигао у манастир Острог

Српчанин Гојко Басурић стигао је у суботу 10. јула у манастир Острог, након што је пјешице прешао 480 километара од Српца до ове велике светиње, чиме је окончано његово друго ходочашће у посљедње двије године.

Подвиг за памћење, који је трајао 14 дана, остаће заувијек урезан у сјећање овог одважног младића који је по други пут остварио своју жељу, да се поклони Светом Василију Острошком чије се мошти налазе у манастиру.

Гојко каже да је стигао у Острог јуче око 13 часова а по доласку се смјестио на плато манастира и уживао у прелијепим призорима који сваког вјерника остављају без даха.

„Поглед на манастир и његову околину, као и осјећај мира и спокоја који се осјећа на сваком кораку, заиста су јединствени. Присуствовао сам синоћ вечерњој молитви и смјестио се у конаку, а уколико вријеме дозволи, вечерас планирам преспавати под отвореним небом заједно са пријатељем Младеном Мачинковићем који је дошао по мене и који ми је био сапутник на првом ходочашћу 2019. године. Поклонићемо се моштима Светог Василија, преспавати у манастиру и у понедјељак кренути за Србац“, рекао је Гојко.

Ходочашће до Острога започело је 27. јуна и од тада је Гојко сваког дана пјешачио између 30 и 40 километара по тропским врућинама које су достизале и до 39 степени. По његовим ријечима, посљедњих пар километара је било веома узбудљиво јер је био већ помало исцрпљен, али је храбро издржао до краја.

„Kако сам се ближио циљу, адреналин и емоције су се појачавали. Ноге су биле уморније него иначе јер је претходни дан био баш напоран. Тог дана сам прешао 52 километра за 13 часова на температури од 35 степени“, каже Гојко.

Посебан утисак на њега је поново оставило пјешачење од Доњег до Горњег манастира, што такође представља мало ходочашће. Од вјерника се очекује да се попну боси, а нису ријетки ни примјери да су на овај пут прочишћења људи полазили и долазили на кољенима.

„При овом успону срео сам двије породице из Српца што ме веома обрадовало и овим путем желим да им се захвалим на пруженој подршци“, истиче Гојко.

Јединствено искуство пјешачења до Острога поново га је емотивно и духовно обогатило, тако да се од овог врсног спортисте и троструког побједника такмичења у богојављенском пливању за Часни крст и наредних година могу очекивати слични подухвати.

 

Comments are closed.