Преко 300 пољопривредника присуствовало стручном семинару у Kукуљама
27. фебруара, 2020.
Промоција књиге “Шуш и миш у библиотеци” 2. марта у основној школи у Српцу
28. фебруара, 2020.

Просвјета истакла потребу отварања завичајног музеја и галерије слика са бардачке колоније

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” планира у овој години направити значајнији искорак у погледу промоције културних дешавања и очувања културног насљеђа у србачкој општини.

На сједници одбора која је одржана у сриједу 26. фебруара, закључено је да је ова организација дала велики допринос у развоју културе у нашој општини, посебно у области издавачке дјелатности, јер је објављено око 30 књига завичајних писаца.

Велики посао урађен је на прикупљању текстова и слика за неку врсту прве србачке енциклопедије под називом „Србац-монографски записи“ у чијем редакцијском одбору се највећим дијелом налазе чланови Просвјете. Kњига би требало да изађе из штампе крајем марта ове године а издавач је Општина Србац.

Доста пажње посвећено је и другим програмским активностима у овој години, о чему је говорила члан Општинског одбора Просвјете, Бранка Санчанин, која је истакла да је крајње вријеме да се ријеши питање галерије за смјештај умјетничких дјела Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” и дала приједлог да се за те потребе преуреди сала Дома младих. На тај начин сачувало би се преко 600 ликовних дјела насталих током протеклих 36 сазива бардачке колоније.

Будући да Србац још увијек нема завичајни музеј, Санчанин је рекла да треба наставити разговоре са старјешином манастрира Осовица, протосинђелом Теофилом, и видјети какве су могућности да се прикупљена етно грађа од стране србачке Просвјете, уз експонате археолошког типа који су нађени приликом копања темеља манастира, смјесте у једну од просторија манастирског комплекса Осовица.

Било је ријечи и о потреби отварања интернет странице србачке Просвјете како би се младе генерације заинтересовале за оно што се дешава на културном плану у нашој општини јер се ради о скромним улагањима која дају велику корист.

Закључено је да се крене у припреме за одржавање годишње изборне скупштине друштва, са препоруком да се пружи већа подршка младим људима који воле и желе радити у области културе. Очекује се да изборна скупштина буде одржана крајем маја или почетком јуна ове године.

 

Comments are closed.