Србачки мајстор Душан Лепир израђује Ђоковића од дрвета у природној величини
4. септембра, 2021.
Ђорђе Угрен трећи на коњичком такмичењу у Бањалуци
6. септембра, 2021.

Гастро фест у Бардачи окупио 45 екипа

Туристичко-привредна манифестација „Гастро фест 2021“ успјешно је јуче одржана у Бардачи а бројни посјетиоци могли су уживати у лијепом амбијенту спортско-рекреационог центра, учествовати у такмичењима и опробати рибљи паприкаш, специјалитете са роштиља и друга домаћа јела које су припремиле бројне екипе и излагачи из цијеле србачке општине.

Вријеме је било идеално за дружење оваквог типа па је и расположење било на нивоу. То је резултирало да у Бардачу дођу рекреативци и туристи из Српца, Градишке, Лакташа, Бањалуке и других околних општина и градова.

У такмичењима у припремању јела од рибе и пилетине учествовало је 45 екипа а стручни жири имао је пуне руке посла да прогласи најбоље кулинарске мајсторе.

Прво мјесто у категорији рибљег паприкаша припало је екипи Дијана текстил из Српца, друго мјесто Kафани “Александар Чупић” из Градишке а треће Викендици “Мали рај” из Ножичког. За награду су добили котлиће за припремање хране, пехаре и дипломе.

У категорији јела од пилетине, најбоља је била екипа Kокошари из Ножичког, друго мјесто су освојили Ситнеши а треће Викендица “Мали рај” из Ножичког. Њима су такође припале награде и то роштиљ, пехари и дипломе.

Одржано је и такмичење у навлачењу конопца у којем је учешће узело 12 екипа. Прво мјесто је освојио Уједињени равногорски покрет а друго Kладари.

Посјетиоце је забавило и традиционално такмичење у испијању пива у којем је учествовало 11 такмичара. Прво мјесто је освојио Александар Савановић из екипе “Kак’ ти, как’ твоји” а други је био Ђуро Усорац из екипе „Ситнеши“.

У забавном дијелу програма учествовао је Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја.

На платоу испред некадашњег мотела Бардача били су изложени штандови бројних излагача, самосталних подузетника и удружења из Српца.

Своје производе представили су: произвођачи ракије „Гусачанка“ из Прњавора, ОПГ „Зора“ из Бањалуке са производима од лаванде, пчелињак и природна козметика „Гагић“, произвођач боровнице Стојан Шушчевић, произвођач ароније Марко Шикман и Удружење жена из Српца.

Велику пажњу посјетилаца изазвала је и изложба фотографија „Фотографије прошлости“ у склопу пројекта кога је припремала омладина Бардаче уз финансијску подршку Омладинске банке и Фондације „Мозаик“ и уз учешће Мјесне заједнице Бардача.

На изложби је приказано двадесетак паноа са преко 200 фотографија насталих у периоду од 1900. до 2010. године које приказују живот сељака, прве радове на рибњацима у Бардачи, народне обичаје, приредбе, музичке оркестре са овог подручја, односно другу слику прошлости.

Да је изложба била пун погодак, свједочи велики интерес свих генерација, од најмлађих а нарочито оних најстаријих, који су се на овај начин упознали са историјатом овог краја и евоцирали успомене на давна времена.

Већ шеснаесту годину заредом организатор Гастро феста је била Туристичка организација општине Србац а покровитељ Општина Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић упутио је честитку организационом одбору на успјешној организацији и изразио задовољство што је ова манифестација постала препознатљива на републичком, али и међународном нивоу, као истински промотер привредне, туристичке и културне понуде наше локалне заједнице.

Гастро фесту у Бардачи присуствовали су и министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић који су заједно са начелником општине Млађаном Драгосављевићем уручивали награде најбољим појединцима и екипама.

Више фотографија са Гастро феста погледајте у галерији на званичној фејсбук страници Општине Србац ОВДЈЕ.

 

Comments are closed.