Студент генерације Александар Дебељак из Ножичког рукоположен у чин ђакона
17. маја, 2019.
Народно позориште одиграло у Српцу представу ,,Kако засмијати Бога“
17. маја, 2019.

Формиране комисије за процјену штета, уручена помоћ угроженим домаћинствима

Начелник општине Млађан Драгосављевић фомирао је данас три комисије за процјену штета од поплава које су протекле седмице захватиле србачку општину. Прва и друга комисија, које почињу са радом у понедјељак 20. маја, имаће задатак да обиђу стамбене објекте и инфраструктуру која је била на удару поплава а трећа комисија ће се бавити процјеном штета на пољопривредним усјевима.

Мјештани који су претрпјели штете на својим пољопривредним површинама могу већ од понедјељка 20. маја поднијети захтјев у шалтер сали Општинске управе.

“Штете на ораницама ће засигурно бити велике и позивам све оне којима су уништени усјеви да се пријаве како би комисија у догледно вријеме изашла на терен чим се вода повуче и извршила процјену. С друге стране, комисије које ће утврђивати штету на стамбеним објектима и инфраструктури кренуће иза недјеље на терен јер још увијек нема услова да се већ ове седмице крене са процјеном, док се вода не повуче у потпуности из свих домаћинстава”, рекао је начелник Драгосављевић.

Припадници цивилне заштите Србац током јучерашњег дана обишли су 25 домаћинстава у Лилићу, Kукуљама и Старом Мартинцу и подијелили помоћ онима који су били најугроженији у виду пакета хране и хигијене, као и чизама, а када се стекну услови то ће бити учињено и на осталим подручјима. Помоћ у обезбјеђењу пакета пружио је Црвени крст Србац.

“И данас одлазимо на терен како бисмо се увјерили да ли се вода повлачи предвиђеном динамиком и какве су потребе локалног становништва. Првенствено ћемо се базирати на подручје Бајинаца и Пријебљега а по потреби и у осталим мјесним заједницама”, рекао је начелник општинског штаба цивилне заштите, Боривоја Врсајковић.

Врбас се готово у потпуности повукао из свих домаћинстава која су била угрожена протеклих дана. Зато је ниво Саве и даље висок, али још увијек испод коте редовне одбране од поплава. Данас у 9 часова ниво Саве на хидролошкој станици у Српцу износио је 954 центиметра и има благу тенденцију раста.

Тренутно нема угрожених домаћинстава на потезу од Србац Села до Kорова, осим неколико викенд кућа које су заплављене, али је зато поплављено више стотина хектара обрадивих површина.

Comments are closed.