Осамнаест средњошколаца из Српца добија стипендије ресорног министарства
29. новембра, 2021.
Покренута кампања „Буди опрезан – оружје није играчка“
30. новембра, 2021.

Формирана комисија за израду правилника о пројекту зграде за младе брачне парове

На новембарској сједници Скупштине општине Србац одборници су донијели рјешење о именовању комисије која ће учествовати у изради одлуке о начину, условима и поступку утврђивања услова за избор корисника пројекта „Зграда за младе брачне парове у Српцу“.

У комисију су именовани представници законодавне и извршне власти и то: замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Дарио Kресојевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, потпредсједник Скупштине општине Славица Дабић и секретар Скупштине општине Срђан Бркић.

У саставу комисије ће такође дјеловати по један представник сваке партије која партиципира у раду локалног парламента, а које су именовале саме партије на скупштинском засједању, и то: Лазар Дабић представник ОО СНСД Србац, Срђан Гојковић представник ОО УС Србац, Саша Шарић представник ОО НДП Србац, Данијела Божић Новковић представник ОО ДНС Србац, Душанка Игњатић представник ОО ПДП Србац и Желимир Урић представник ОО СДС Србац.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је тиме формирано радно тијело сачињено од компетентних људи који ће бити мотивисани да допринесу изради што квалитетнијег правилника о додјели стамбених јединица.

„Намјера нам је да цијели процес буде транспарентан и да крајњи корисници буду они којима су станови стварно потребни. Садржај правилника биће доста захтјеван због чега смо и укључили ширу групу људи како бисмо постигли што боље резултате“, рекао је Гужвић.

Одборник Бранко Граховац подржао је изградњу ове зграде и додао да ће бити огромна ствар да млади људи купе станове по подстицајним цијенама које би се, како каже, требале кретати између 800 до 900 KМ по квадратном метру и додаје да ће многи на тај начин ријешити своје стамбено питање.

Подршку овом пројекту дале су и одборнице Мара Цвијановић Делевић и Данијела Божић Новковић које су истакле да упоредо треба још активније радити на стварању нових радних мјеста, као једног од главних услова за останак људи на овим просторима а тиме и побољшања наталитетне политике.

На сједници је усвојена и информација о реализацији програма додјеле субвенција пословним субјектима погођеним кризом изазваном вирусом корона на подручју општине Србац за 2020. годину а укупно су додијељене субвенције у износу од 5735 KМ за 78 пословних субјеката којима је субвенционисана такса за истицање пословног имена и накнада за заузимање јавне површине.

Одборници су усвојили одлуку о давању у закуп канцеларија на првом спрату Ватрогасног дома у Српцу за удружење Уједињени равногорски покрет отаџбине Српске, општински одбор „Мотајица“ Србац и Удружење ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата од 1991-1995 године општине Србац, као и одлука о давању у закуп канцеларије у објекту Дјечијег вртића „Наша радост“ у улици 11. новембра Општинском одбору Српске демократске странке Србац на временски период од три мјесеца, с тим да ће се у наредној години размотрити давање простора за рад овој партији на период од четири године.

Усвојена је и одлука о измјени одлуке о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Србац путем прибављања писаних понуда. На овај начин даће се у закуп земљиште у катастарским општинама Ситнеши 118,4255 хектара, Доња Лепеница 60,9146 хектара, Срђевићи 22,7854 хектара и Брезовљани 10,9240 хектара, укупне површине 213,0675 хектара, од чега је цјелокупна површина обрадива. Јавни оглас требао би бити расписан у току сљедеће седмице.

Одборници су разматрали и извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2021/22. години. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Српцу, рачунајући и подручне школе, уписано 88 првачића, што је за 27 мање у односу на прошли уписни рок.

„У централној и поручним школама „Доситеј Обрадовић“ у Разбоју уписано је 29, односно два мање у односу на претходну школску годину а у ОШ „Вук Kараџић“ Ситнеши 17, што је за двоје више. Највећи пад догодио се у централној школи у Српцу гдје је прошле године било 90 а ове 66 првачића“, рекао је Михољчић.

Он додаје да је направио анализу уписа од 2016. године из које се види да је прије пет година било уписано 157 ђака а ове године у све три централне и подручне школе 134.

„Најважнији разлог је негативан природни прираштај јер се рађа мање дјеце а више људи умире, што није случај само у нашој већ и другим земљама“, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, укупан број ученика у свим основним школама незнатно је повећан од 2016. године са 810 на 832.

Kада је ријеч о Центру средњих школа „Петар Kочић“ уписана су 83 од планираних 120 ученика. Прије пет година први разред су уписала 132 средњошколаца а 2019. њих 101, и од тада је број падао. Биљежи се и пад укупног броја ученика са 862 на 690.

„Поред пада наталитета узроке треба тражити и у образовним профилима јер се и даље велики број ученика, нарочито из рубних подручја општине, након завршене основне школе одлучује уписати школе у Дервенти, Градишци и Бањалуци. Ово ће сигурно бити тема за наредну скупштину када ће се разматрати уписна политика“, рекао је Михољчић.

Он додаје да се мора наставити улагање у школство како би се ситуација побољшала у наредном периоду.

„Општина је прошле године започела суфинансирање 50 одсто мјесечне карте за ученике који упишу прве разреде а ове године планирамо 100 одсто. Такође је уз помоћ Министарства просвјете и културе обезбијеђена мјесечна стипендија у износу од 100 KМ и покривени трошкови превоза за 18 ученика првих разреда који су уписали смјер бравара-заваривача као дефицитарног занимања“, рекао је Михољчић.

Одборници Данко Драгојевић и Мара Цвијановић Делевић рекли су да је нужно улагати у побољшање економских услова и отварање нових производних капацитета како би се стекли услови да млади зарађују и остану на овом подручју.

На скупштини је усвојен и програм рада Дјечијег вртића „Наша радост“ за 2022. годину као и разрјешење Дијане Миланковић дужности вршиоца дужности директора вртића, а за вршиоца дужности на период од 60 дана до именовања директора у поступку јавне конкуренције именована је дипломирани васпитач предшколске дјеце Богдана Михољчић.

Одборници су на новембарској скупштини усвојили и нацрте најважнијих буџетских докумената, ребаланса 2 за 2021. и буџета за 2022. годину о чему више можете прочитати ОВДЈЕ, као и Основе економске политике и друге акте о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

 

Comments are closed.