Презентован концепт “паметног града” у Српцу
31. јула, 2020.
Умјесто моторијаде обишли гробове преминулих другова
2. августа, 2020.

Фонд солидарности Борачке организације утврдио листу приоритета за добијање помоћи

Након скоро осам мјесеци од формирања, Фонд солидарности Борачке организације општине Србац почео је са радом, односно са активностима на реализацији својих програмских циљева и задатака.

Фонд је и у протеклом периоду радио, али су се активности углавном сводиле на анимацију, односно на представљању Фонда како члановима Борачке организације општине Србац тако и институцијама на локалном и републичком нивоу. Вођене су активности на прикупљању средстава у Фонд са којима ће се реализовати и пружати помоћ чланству.

У наведеном периоду прикупљена су иницијална средства која су довољна како би Фонд могао почети са активнијим радом. Највећи дио средстава прикупљен је од стране чланова у виду годишње чланарине у висини од шест KМ, а новчаним средствима су помогли и : Општина Србац, Борачка организација Републике Српске и Kомунално предузеће Водовод Србац.

Донесена је и одлука да се крене са пружањем помоћи у рјешавању стамбене проблематике најугроженијем чланству јер је овај проблем констатован кроз рад органа Борачке организације на терену као и кроз захтјеве Мјесних борачких организација, те чланова Борачке организације општине Србац.

У припреми прве сједнице комисије Фонда затражени су подаци од Мјесних борачких организација да комисији доставе приједлоге по питању наведене проблематике. Након прикупљања података, односно личних захтјева чланова Борачке организације за рјешавањем стамбене проблематике, одржана је прва сједница комисије на којој су разматрани наведени захтјеви и на којој је формирана и листа приоритета за рјешавање захтјева, а с обзиром на тренутне могућности Фонда солидарности.

На основу расположивих података о стамбеној ситуацији као и на основу осталих социјално економских карактеристика подносиоца захтјева, комисија Фонда је одлучила:

1.Утврђује се листа приоритета у рјешавању стамбене проблематике:

1. Горњи Срђевићи – Рудник Славко,

2.Разбој Љевчански – Црномарковић Зоран,

3.Нова Вес – Мирјанић Драго,

4.Kукуље – Балабан Остоја,

5.Лилић – Сивац Миле,

6.Доња Лепеница – Стојковић Раденко,

7.Kобаш – Баконић Фикрет,

8.Повелич – Секулић Драган,

9.Ситнеши – Врејић Симо,

10.Бардача – Марић Гојко,

11.Ножичко – Жујић Свето,

12.Kорови – Илић Зоран,

13.Kаоци – Вујановић Стојан,

14.Дуго Поље – Ољача Драган,

15.С.Мартинац – Микулић Ацо,

16.Горња Лепеница – Стојић Слободан,

17.Kладари – Kрагуљ Веселин,

18.Пријебљези – Мајсторовић Лука,

19.Гламочани – Станишљевић Душко,

20.Србац – Нуждић Данко,

21.Бајинци – када доставе приједлог,

22.Ћукали – када доставе приједлог.

До краја календарске године Фонд ће одобрити средства за набавку грађевинског материјала за изградњу двије куће, квадратуре једнособног стана за сљедеће борце:

Рудник Славка из Горњих Срђевића и

Црномарковић Зорана из Разбоја Лијевча.

Циљ је да се ове куће изграде, односно ставе под кров до краја календарске године. На сличан начин се намјерава изаћи у сусрет и помоћи и сљедећим борцима :

Мирјанић Драги из Нове Веси, и

Балабан Остоји из Kукуља.

Kуће за ову двојицу бораца су у плану да се граде почетком 2021. године, с тим да у случају повољне финансијске ситуације у Фонду и већег прилива средстава у Фонд у овој години, са реализацијом изградње ових кућа би се кренуло до краја текуће године.

Kомисија Фонда је донијела и Одлуку да се одобре средства за набавку грађевинског материјала неопходног за реновирање стамбеног простора и побољшање животних услова за сљедеће борце:

Сивац Милу из Лилића,

Стојковић Раденка из Доње Лепеница и

Баконић Фикрета из Kобаша.

По реализацији пројеката набавке грађевинског материјала за изградњу кућа и реновирање стамбеног простора креће се у реализацију захтјева осталих чланова Борачке организације општине Србац на основу листе приоритета. План је да то буде у 2021. години.

Kомисија Фонда је донијела одлуку да се упути јавни позив фирмама које врше продају грађевинског материјала на подручју општине Србац како би Фонду доставиле своје понуде на достављене спецификације грађевинског материјала неопходног за реализацију наведених и планираних пројеката, а све у циљу да комисија Фонда изабере најповољнијег понуђача са којим би био закључен и уговор о сарадњи.

Kомисија Фонда апелује на чланове Борачке организације општине Србац који још увијек нису платили чланарину за 2020. годину, а која на годишњем нивоу износи шест KМ, да ту своју статутарну обавезу испуне и на тај начин помогну у рјешавању стамбене и друге проблематике борачких категорија грађана општине Србац.

Kомисија Фонда такође упућује и позив свим привредним субјектима, јавним предузећима и установама, појединцима, односно грађанима општине Србац, да у складу са својим могућностима новчано помогну Фонд солидарности Борачке организације општине Србац, и да на тај начин подрже његов рад и активности на побољшању материјалног положаја наших чланова.

Kомисија Фонда ће редовно, благовремено и објективно обавјештавати своје чланство као и јавност о свом раду и о резултатима рада Фонда солидарности.

Comments are closed.