Промоција књиге „Од Африке до Сибира“ Владимира Мијаиловића 14. августа у Српцу
7. августа, 2021.
Више од 300 бајкера учествовало на 16. србачкој моторијади
7. августа, 2021.

Фолклораши из Српца, Разбоја и Залужана заиграли коло у порти србачког храма

Манифестација „Србачко коло“ која је вечерас по први пут одржана у порти храма Васкрсења Господњег, окупила је младе фолклораше из Српца, Разбоја Љевчанског и Залужана који су на најљепши начин презентовали традицију и обичаје нашег народа пред бројним посјетиоцима.

Организатор концерта било је Српско културно-умјетничко друштво „Бели анђео“ из Српца, на челу са предсједницом Жељком Мрђа, која се вечерас захвалила члановима фолклорних друштава, Општини Србац, Српској православној црквеној општини Србац и свим пријатељима манифестације, а посебно свештенику Александру Kустурићу који је био иницијатор овог догађаја.

У обраћању присутнима на почетку, свештеник Александар Kустурић је изразио увјерење да ће ова манифестација постати традиционална и успјешно се одржавати и наредних година.

Програм је отворио умјетнички руководилац Белог Анђела, Горан Ћетојевић, који је извео пастирску свирку на фрули, а затим су наступили најмлађи чланови овог друштва са новом кореографијом, Игре из централне Србије.

Након њих је АНИ „Лијевче“ из Разбоја одиграо Игре из Лијевча и Гниланско поморавље а ветерани СKУД „Бели анђео“ су премијерно извели Игре из Лесковца.

Наступио је и Ансамбл народних игара и пјесама „Младост“ из Залужана са Kрајишким играма и Шопским ором а једну духовну пјесму извели су и свештеници Александар Kустурић и Петко Вуковић.

На крају су сви учесници заједно са публиком одиграли влашко и ужичко коло.

Вечерас су свој штанд у порти храма имале чланице Удружења жена Србац које су представиле своје рукотворине а могли су се купити и њихови домаћи сокови од вишања и јагода као и домаће фритуле.

Међу бројним посјетиоцима, манифестацији је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Било је ово успјешно вече традиције и обичаја СKУД-а“Бели анђео“ који постоји већ седем година и тренутно броји око 60 чланова. До сада су организовали пет међународних смотри фолклора а у току године обиљежавају и крсну славу друштва на празник Духови. Путовали су по нашој земљи и иностранству, а посебно се издвајају наступи у мјестима Kитен и Варна. Претходни мјесец су били на међународном фестивалу фолклора у Сутомору.

 

Comments are closed.