Још један случај вируса корона у Српцу
30. новембра, 2020.
Почиње хуманитарна акција ,,Један слаткиш-једно дијете”
1. децембра, 2020.

Филмови србачких аутора међу најбољима у конкуренцији 36 радова

Међу пет најбољих филмова који су пристигли на јавни позив хуманитарне организације “Genesis Project” из Бањалуке нашли су се и кратки филмови које су снимили млади србачки аутори Никола Живанић, Немања Kраљ и Јована Глумац.

Никола и Немања снимили су филм о Бардачи којим су жељели скренути пажњу на еколошки проблем у овом природном резервату а помоћ им је пружило и Удружење грађања “Ц.Е.З.А.Р.”, чији су дугогодишњи чланови. Њих двојица похађају средњу школу и већ дужи период се успјешно баве фотографијом и видеографијом кроз Panorama photography.

Други филм, “Реагуј” снимила је Јована Глумац, такође члан овог удружења, а говори о вршњачком насиљу и потреби указивања на овај проблем у друштвеној заједници.

Од укупно 36 снимљених филмова, пет најбољих аутора награђено је таблет рачунарима. Стручни жири одабрао је четири филма, међу којима су и филмови србачких аутора, а пета награда је била награда публике која је припала филму “Kућа радости” ауторке Иване Прпић из Kотор Вароша.

Жири је као најбоље одабрао и филмове “Шишање” и “Ситнице”, аутора Синише Тешановића и Анастазије Шимић из Прњавора.

Јавни позив је реализован у оквиру пројекта “Сва лица активизма”, а право учешћа су имали млади људи из Драгочаја, Челинца, Српца, Kотор Вароши и Лакташа, узраста од 15 до 30 година.

Kроз неколико мјесеци трајања пројекта, млади су имали прилику да стекну основна знања о грађанском активизму, а као резултат настали су кратки филмови као примјер њиховог активизма.

Пројекат Сва лица активизма” реализује се захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), а који спроводи IOM BiH.

Филмове наших младих аутора можете погледати и на You Tube путем сљедећих линкова:

 

Comments are closed.