Kонференција беба у сриједу 26. јуна на градском тргу у Српцу
10. јуна, 2019.
Професор Здравко Ђукић објавио Приручник из математике за први разред средњих школа
11. јуна, 2019.

Фестивал омладинског позоришта “Домино фест” од 15. до 29. јуна у Српцу

Након годину дана Аматерско позориште Домино враћа на позоришну сцену организовањем фестивала омладинског позоришта под називом “Домино Фест” који ће се одржати од 15. до 29. јуна ове године у Дому културе у Српцу.

Један од главних циљева овог догађаја је оснаживање сцене омладинског театра и допринос културном животу општине Србац, а у склопу фестивала сваке суботе наступиће по једно гостујуће босанскохерцеговачко омладинско позориште. Они ће имати прилику да се србачкој публици представе кроз такмичарску форму наступа.

Идеја фестивала је да након сваке одигране представе публика оцијени наступ позоришта, а на крају фестивала, позориште са највишом оцјеном публике добиће признање. Прије почетка сваке представе одржаће се панел дискусије на којима ће учествовати чланови гостујућег позоришта и други гости.

Учесници фестивала су:
15.06. Дјечије позориште “ЕKО АРТ” – Бугојно са представом “Kут и ја”,
22.06. Мостарски театар младих – Мостар са представом “Маслинова грана”,
29.06. ДИС – Позориште младих – Бања Лука са представом “Шта је заправо урадио Том”.

Фестивал се организује уз подршку ДИС театра из Бања Луке, Дома културе и Општине Србац.

Идеја о настанку позоришта “Домино” родила се 2012. године када је млади србачки ентузијаста Драган Радоњић, који се годинама успјешно бавио аматеризмом у бањалучком Студентском позоришту и Градском позоришту “Јазавац” прихватио понуду србачког вртића да за потребе јесење свечаности ове предшколске установе са васпитачима креира представу “У цара Тројана козје уши”.

Представа је по свему била несвакидашња, јер су њени актери били Српчани који до тада никада у животу нису стали на “даске које живот значе”. Улоге су додијељене родитељима полазника вртића а представа која је одиграна у Дому културе изазвала је незапамћене реакције публике, па не чуди што је неког времена доживјела и репризу.

То је био окидач да се окупи група истомишљеника која је и званично основала позориште у виду удружења које има за циљ унапређење културног живота Српца кроз позоришне, музичко-сценске и друге активности. Од тада до данас, позориште “Домино” организовало је десетак културних догађаја у виду представа, игроказа, позоришних адаптација, концерата и слично, уз константно повећање броја чланова и све већу заинтересованост публике за њихов рад.

Тренутно имају 13 чланова организованих у двије групе, прва група до 15 година а друга од 15 и више година. До сада је кроз позориште прошло око 80 дјеце а неки од њих су постали активни чланови Студентског позоришта у Бањалуци.

Жеља свих чланова позоришта је да оснују малу сцену у Српцу на којој ће радити представе до 50 гледалаца како би додатно приближили позориште дјеци и омладини.

Простор за рад до сада су добијали од бројних установа, попут удружења Извор, ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац, Центра за културу и спорт и удружења “Ц.Е.З.А.Р.”, а подршка им је стигла и од Општине Србац која им је помогла да развију код младих љубав према култури и обогате културни живот у србачкој општини.

Comments are closed.