Начелник донио нову наредбу о спровођењу мјера на превенцији ширења вируса корона
2. новембра, 2020.
Пољски војни контигент у посјети Српцу, почаст страдалима у Другом свјетском рату
3. новембра, 2020.

Епидемиолошка ситуација и даље неповољна, грађани дужни да поштују мјере

Општински штаб за ванредне ситуације на данашњој редовној сједници анализирао је актуелну епидемиолошку ситуацију и донио закључак да је стање и даље забрињавајуће јер је и протекле седмице дошло до значајнијег пораста броја заражених вирусом корона. 

У посљедњих седам дана евидентирана су чак 72 нова случаја а преминуло је троје лица, што је чини једном од најтежих седмица од почетка пандемије вируса корона.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да се сваког дана прегледа најмање 30 људи са сумњом на вирус корона и додао да је због тога продужен рад амбуланте за респираторне инфекције која ради сваког радног дана од 9 до 18 часова у двије смјене, а омогућен је и рад суботом од 9 до 14 часова. 

„За сада успјевамо држати ситуацију под контролом али ако се настави овакво стање биће јако тешко, јер су болнички капацитети готово испуњени. Препоруке Свјетске здравствене организације које смо добили су да се у том случају у локалним заједницама отворе капацитети у неким јавним објектима у виду ковид болница гдје би се смјештали заражени пацијенти“, рекао је Стојић.

Kомандир Полицијске станице Небојша Новаковић рекао је да су протеклог викенда обилазили угоститељске објекте заједно са општинском инспекцијом и додао да су сви власници ових објеката поштовали одлуку о скраћењу радног времена до 22 часа.

„Уочили смо да је мањи број омладине у тим локалима, али и на јавним површинама након затварања кафића што свједочи да нове мјере већ дају неке резултате јер се тако смањује број ризичних контаката“, рекао је Новаковић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да је прошле седмице у тродневној контроли угоститељских објеката била и републичка инспекција која се увјерила да се поштују мјере које је донио општински и републички штаб.

„Овакве контроле биће пракса и у наредном периоду, не само када је ријеч о републичкој већ и општинској инспекцији. Грађани се за сада придржавају и мјера о забрани окупљања на приватним прославама у групама већим од 10 људи. Имали смо доста позива људи који су планирали одређене прославе, у виду крсних слава и слично, гдје су се распитивали о мјерама и најавили да ће те догађаје обиљежити у кругу најближе породице“, рекао је Билановић.

Сједници општинског штаба присуствовала је и директорица вртића Дијана Миланковић која је рекла да је од ове седмице додатно смањен број дјеце, којих је тренутно 56 у овој установи.

„Епидемиолошка ситуација у вртићу је добра. Тренутно је свега двоје дјеце у изолацији јер су њихови родитељи позитивни на нови вирус, али је тестирањем утврђено да дјеца нису заражена. Такође је једна радница у изолацији јер у њеној породици има једно лице позитивно на вирус корона. Нико од радника вртића није заражен, нити било ко од дјеце, тако да се предшколски рад одвија нормално“, рекла је Миланковић.

Начелник општине и командант општинског штаба Млађан Драгосављевић рекао је да је у контакту са директорима школа, које су данас наставиле са радом, и додао да се за сада наставни процес одвија по плану.

„Ситуација на нивоу општине је забрињавајућа али је најважније од свега да се здравствене установе и надлежне институције успјешно носе са овом пошасти и да још увијек нема потребе пооштравањем мјера. Уколико се ситуација додатно погорша, сигурно је да ћемо добити упуте од Републичког штаба за ванредне ситуације и Института за јавно здравство и истог дана ћемо почети са њиховом примјеном“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је поновио да је нужно да се грађани придржавају постојећих мјера, које подразумијевају забрану већих јавних окупљања и ограничења приватних дружења, те обавезно ношење маски на отвореном и у затвореном простору, уз прописану физичку дистанцу и редовно одржавање личне хигијене.

„Здравствени радници су на измаку снаге а многи болнички капацитети су око 90 одсто испуњени. Из тог разлога морамо учинити све што је у нашој моћи како бисмо зауставили ширење вируса и пандемију ставили под контролу. У томе ћемо успјети само ако будемо довољно одговорни и самосвјесни“, рекао је начелник Драгосављевић.

Comments are closed.