Уручени кључеви нове куће за шесточлану породицу Врејић из Срђевића
8. новембра, 2020.
Перутнина завршава изградњу савременог пречистача отпадних вода у Повеличу
9. новембра, 2020.

Епидемија не јењава, општински штаб разматрао мјере у случају погоршања стања

Штаб за ванредне ситуације општине Србац, којим је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић, на данашњој сједници је закључио да је епидемиолошка ситуација у Српцу и Републици Српској и даље врло нестабилна и да су капацитети здравствених установа у окружењу готово испуњени, због чега се све теже примају нови пацијенти на болничко лијечење.

Kонстатовано је да се у болнице примају само најтежи случајеви, док се остали пацијенти шаљу на кућно лијечење.

Начелник општине и командант штаба, Млађан Драгосављевић, рекао је да су бројни пацијенти из Српца упућивани на лијечење у Универзитетско-клинички центар у Бањалуку, Општу болницу Градишка и друге установе, али да је због пораста броја заражених у Српској све мање слободних кревета.

“Уколико се укаже потреба, спремни смо да у Српцу отворимо стационар за смјештај пацијената са средње тешком клиничком сликом и набавили смо 25 нових кревета. Тај простор ће морати да буде изолован, уз несметан приступ води и тоалету. Поред просторија Дома здравља размотрили смо још неколико локација како бисмо били спремни уколико дође до таквог сценарија. У свему томе слушаћемо препоруке Републичког штаба и Института за јавно здравство”, рекао је начелник Драгосављевић.

Директор Дома здравља Мирко Стојић рекао је да се и даље свакодневно јавља између 40 и 50 људи због респираторних тегоба, али да на сву срећу, значајан број њих није позитиван на вирус корона.

“Није свака повишена температура и прехлада ковид. Добили смо упуте да се тестирају само она лица за која љекар приликом прегледа изрази сумњу на вирус корона. Планирали смо да са бироа ангажујемо два љекара за рад у респираторној амбуланти, а као што ће то бити случај и на републичком нивоу трошкове њиховог рада покриће Влада РС”, рекао је Стојић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да је тренутно 169 лица на подручју србачке општине у изолацији, од чега су 73 активно позитивна лица на нови вирус. Очекује се да ће током данашњег дана истећи рјешење о кућној изолацији за 35 особа.

Kомандир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић рекао је да је протеклог викенда поново забиљежен мањи број омладине по угоститељским објектима, што говори да су апели о поштовању мјера уродили плодом.

Сједници штаба присуствовала је и директорица вртића Дијана Миланковић која је рекла да је данас стигло 15 дјеце више у односу на прошлу седмицу и изразила увјерење да ће тај број бити додатно повећан. Она је додала да је здравствено стање у њиховој установи добро и да се редовно примјењују све хигијенско-епидемиолошке мјере.

На сједници је било ријечи и о предстојећим изборима и потреби поштовања мјера превенције ширења вируса корона за вријеме гласања. Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић позвао је све учеснике изборног процеса на озбиљност како не би дошло до повећаног броја заражених.

“Предузете су све потребне мјере како би грађани безбједно обавили процес гласања и позивам све бираче да се приликом доласка на бирачко мјесто придржавају препорука надлежних институција и буду савјесни и одговорни у том погледу”, рекао је Митрић.

Он је подсјетио да бирач, који је позитиван на вирус корона или посједује акт надлежног органа о изолацији, због немогућности да лично оде на своје редовно бирачко мјесто, уколико жели да гласа, дужан најкасније у року од 72 часа прије дана избора лично или путем другог лица, доставити Општинској изборној комисији Србац захтјев за гласање путем Посебног мобилног тима и ковертираног гласачког листића.

Уз захтјев је обавезан приложити медицински налаз који потврђује да је позитиван на ЦОВИД-19, и/или акт надлежног органа о обавезној изолацији.

“Бирач којем је дијагностиковано обољење ЦОВИД-19 или му буде уручен акт надлежног органа о обавезној изолацији након истека рока од 72 часа прије дана избора, или на сам дан избора, захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, дужан је доставити најкасније на дан избора до 9 часова уз достављање напријед наведене документације”, истакао је Митрић.

 

Comments are closed.