Почео други уписни рок у средње школе
6. јула, 2021.
Ивањдански турнир у Kукуљама окупио 16 екипа, побједник Kумани из Српца
7. јула, 2021.

Електронска картица мијења здравствену књижицу, провјерите да ли је ваша израђена

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске путем интернета могу провјерити да ли је за њих израђена електронска здравствена картица и у којој пословници Фонда се налази.

Гдје се налази ваша електронска картица можете провјерити кликом ОВДЈЕ.

„Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда значајно ће убрзати овај процес јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу“, објавио Фонд здравственог осигурања РС.

Електронске картице израђене су на основу евиденција осигураника у тимовима породичне медицине и у случају да се деси да за неког осигураника није направљена електронска картица, он може у надлежној пословници Фонда поднијети захтјев за издавање електонске картице и у најкраћем року биће му израђена картица.

„Дакле, картице би требало да се налазе у пословницама ФЗО РС у оним општинама у којима су осигураници регистровани и у тимове породичне медицине“, наводе из ФЗО.

За прву електронску картицу осигураници Фонда неће ништа додатно издвајати новца, дакле за осигуранике је бесплатна.

Електронска картица садржи име и презиме осигураника, датум рођења, идентификациони број осигураника, као и број картице.

Електронска картица служи да се провјери статус осигурања осигураника, односно да ли је уплаћен допринос за здравствено осигурање.

„Са њеном употребом, престаје и потреба овјеравања здравствених књижица. Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица, управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју електронску картицу“, наводе из Фонда.

Из ове институције истичу да су имплементатори пројекта Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) креирали портал www.izis.org на којем се могу пронаћи корисне информације о самом пројекту, које су његове предности, шта је електронски картон, ко му може приступити и друге сличне информације о ИЗИС-у.

Comments are closed.