Јавни позив за избор најбољих спортиста 2019. године
9. децембра, 2019.
Инспирација слијепима и слабовидима кроз представу „Хелен Kелер“
11. децембра, 2019.

Едуковали ученике о опасностима малољетничког преступништва

У организацији Центра за културу и спорт у уторак 10. децембра је у Дому културе одиграна позоришна представа под називом “Е мој васпитачу”, у извођењу ДИС Театра из Бањалуке.

Представа је била намијењена ученицима основних и средњих школа а изведена је у оквиру пројекта ,,Ипак смо ми само дјеца“ кога реализује Центар модерних знања из Бањалуке. Настала је на основу истинитих прича малољетних преступника из Васпитно-поправног дома за мушку омладину Бања Лука.

Пројекат се састојао од три цјелине, тако да су ученици са подручја наше општине, поред представе, имали прилику да погледају изложбу новинарских текстова о вршњачком насиљу и девијантном понашању и послушају животну причу бившег штићеника и малољетног преступника са којим је разговор водио дипломирани социјални радник Бојан Тргић.

Предсједник Центра модерних знања, Небојша Мацановић, каже да се ове активности проводе у смислу превенције малољетничке деликвенције и вршњачког насиља.

,,Малољетничко преступништво стагнира у протеклих пет година у Републици Српској, али због миграција становништва, те због случајева у којима не знамо ко су починиоци кривичних дјела, као и због вршњачког насиља, ми морамо дјеловати кроз све институције како би овај проблем свели на што нижи ниво“, рекао је Мацановић.

Глумац ДИС позоришта, Огњен Богдановић, каже да је представа настала из потребе да се говори о проблему малољетничке деликвениције, а све је почело из приче са једним од штићеника Васпитно-поправног дома.

О свом животу је говорио бивши штићеник и малољетни преступник из Републике Српске. Он каже да је био ,,дијете улице“, преступник, а касније и затвореник. Све је почело када је имао 12 година.

,,Живот који сам ја проживио је живот у тунелу, у тами и такав живот не бих пожелио никоме. Огроман је терет који се након свега носи и никада се тога не можете ослободити, остаје то за цијели живот. Младима бих поручио да се окрену спорту, да слушају савјете родитеља и никад не дозволе да их нешто повуче на погрешан пут“, изјавио је бивши штићеник Васпитно-поправног дома и затвореник.

Бојан Тргић, социјални радник у Центру за одвикавање од овисности ,,Марјановац“ Лакташи, који је био у улози модератора, каже да ученици најчешће постављају питања која се односе на живот у затвору и живот послије затвора.

 

Comments are closed.