Почела подјела 365 пакета расада и прскалица за србачке породице
13. маја, 2020.
Укинута кућна изолација за грађане који уђу у Републику Српску
20. маја, 2020.

Дванаести случај корона вируса у Српцу, заражена млађа женска особа

У протекла 24 часа регистрован је дванаести случај корона вируса у србачкој општини а у питању је жена млађе животне доби са пребивалиштем у Српцу, која је настањена у Бањалуци гдје је и тестирана. Позитивна особа у протекле двије седмице није имала контаката са особама са подручја србачке општине.

Петоро лица из Српца код којих је раније утврђено присуство корона вируса налазе се и даље у изолацији, од чега је њих четворо смјештено у Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци а једно лице се налази на лијечењу у Општој болници Градишка.

У кућној изолацији се налази 28 особа које су биле у контакту са зараженима и које су недавно стигле из иностранства и боравиле у карантину.

У складу са одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, од јуче су распуштени сви карантини на граничним прелазима и локални карантини, међу којима је био и карантин у Бардачи гдје је од 23. марта боравило 41 лице из иностранства, уз особе које су кршиле мјере изолације. Сва лица из карантина упућена су у кућну изолацију гдје ће провести остатак времена који им је остао до истека рока од 14 дана.

У наредном периоду, инспектори на граници ће издавати рјешења о кућној изолацији у трајању од 14 дана а казне за кршење износе од хиљаду до три хиљаде KМ.

Допуном закључка Републичког штаба, која је јуче усвојена, предвиђено је да ће лицима која пријаве да ће боравити у Републици Српској краће од 14 дана, републички инспектор издати рјешење о кућној изолацији на пријављени број дана. Особа којој је донесено рјешење по овом основу обавезна је да се пријави надлежној хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту боравка у року од 24 часа од уласка у Републику Српску, а комуналној полицији прије напуштања мјеста боравка.

Лица која буду упућена у кућну изолацију, по новој одлуци, неће бити одмах тестирана. У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања, треба да се одмах јаве породичном љекару, служби хитне помоћи или хигијенско-епидемиолошкој служби како би им била указана помоћ. Сва лица која буду упућена у кућну изолацију добиће јасна упутства на који начин треба да се понашају они и њихови укућани.

Обавеза ношења заштитних средстава и даље је на снази за све грађане, односно маски на отвореном, те маски и рукавица у затвореном простору, уз примјену других превентивних мјера.

Comments are closed.