Продужен рок до 15. маја за додјелу средстава за април из Фонда солидарности
5. маја, 2020.
У Републици Српској 6. маја полицијски час од 15 часова
5. маја, 2020.

Два нова случаја корона вируса у Српцу, апел за прославу Ђурђевдана у најужој породици

На подручју србачке општине у протекла 24 часа регистрована су два нова случаја обољелих од корона вируса а ради се о млађој женској особи која је била у контакту са раније зараженим лицем и жена средње животне доби која ради на територији друге општине гдје је и тестирана.

Обје пацијентице упућене су у установе предвиђене за смјештај и лијечење пацијената позитивних на вирус корона а у току је идентификација особа са којима су биле у контакту и једном броју њих већ данас је издато рјешење о кућној изолацији.

Закључно са данашњим даном, мјерама кућне изолације обухваћене су 43 особе а у карантину у Бардачи се тренутно налази четворо лица које су стигле у нашу општину са привременог рада у иностранству. У протекла 24 часа у кућну изолацију су пуштене четири особе из карантина којима је тестирањем утврђено да су негативни на присуство корона вируса.

Рађено је и тестирање два здравствена радника, као и још 14 других особа са подручја наше општине и нико од њих није био позитиван на нови вирус.

Будући да се ових дана прославља Ђурђевдан, као једна од највећих крсних слава православних вјерника у нашој општини, упућује се апел грађанима да се прослава организује у кругу најуже породице, а све у циљу превенције ширења заразне болести.

Свједоци смо да је протеклих дана повећан број обољелих од вируса корона у Републици Српској и да су у протеклих шест дана и на подручју наше општине регистрована три нова случаја, односно укупно шест од избијања епидемије. То довољно говори да вирус и даље циркулише међу становништвом и да свако веће окупљање доводи у опасност да се зараза прошири и доведе до драстичног погоршања епидемиолошке ситуације у нашој општини.

Зато се замољавају грађани да поштују мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације о забрани окупљања више од троје лица и забране кретања за вријеме полицијског часа.

Такође се скреће пажња и на препоруке свештенства које је апеловало вјерницима да прославу Ђурђевдана организују у кругу породичног дома само са најближим укућанима.

Још једном подсјећамо грађане на обавезу ношења заштитне опреме у виду маски и рукавица на јавним површинама, у складу са закључцима Републичког штаба, јер ће свако непоштовање бити контролисано и санкционисано од стране комуналне полиције и припадника Полицијске станице Србац.

Comments are closed.