Почиње турнир у малом фудбалу у центру Српца, пријављено преко 20 екипа
23. априла, 2019.
Јавни конкурс за финансирање пројеката у области туризма и угоститељства
24. априла, 2019.

Духовно слово синђела Теофила: Брак и породица опстају кроз вјечност

Народна библиотека Србац организовала је синоћ у сали Скупштине општине Србац духовно слово на тему „Тајна брака и савремена породица“ о чему је говорио настојатељ манастира Осовица, синђел Теофил, који већ трећу годину са србачком библиотеком приређује слична предавања уочи Васкрса.

У својој бесједи, синђел Теофил је говорио о идеалу брака и савршене породице, кризи љубави и породице и борби за вјечне идеале, истакавши да је потребно да млади људи схвате суштину брачног живота и да се истински потруде да и они сами буду учесници дивне Свете тајне Брака и да се потруде да заснују своју породицу.

Он истиче да још на почетку Светог писма стоји да је Господ створио Адама и Еву и већ тада видимо први случај институције брака.

„Постоје два типа брака, први је када се из љубави ступи у ту најсветију заједницу и када се у тој љубави толико напредује и израста да једно без другога не могу. То је идеал брака у хришћанству. Други тип је када нема љубави и када је једно од њих увијек и само жртва. Двоје људи цијели живот проведу заједно и оду са овог свијета као странци, потпуно непознати, никада не успјевајући да се изграде и постану једно. Бити једно подразумијева да одлучујете о свему заједно, да останете лишени егоизма, а то је велики и тежак подвиг“, рекао је Теофил.

Он истиче да међу нашим народом има веома мало сазнања о Светој тајни брака и јако мало се размишља о вишим небеским вриједностима, због чега смо дошли у кризу породице.

„Kада породица као најважнија ћелија почне да губи смисао, онда се у свијету појављују разне девијације и долазимо до тога да све полако пропада. Данас је потребно борити се као никада до сада за те вјечне небеске вриједности, за опстанак Свете тајне брака и опстанак породице“, каже Теофил.

Он каже да је у неким дијеловима Европе брак већ одавно постао институција која припада историји и додао да то није нешто што је иза нас, како они желе да представе. Према његовим ријечима, идеал брака постоји и у неким другим религијама.

На крају излагања, синђел Теофил је закључио да је данас највећи проблем то што се не схвата суштина брачне заједнице, јер му се често људи обраћају за разговор и имају потребу да траже лијек за стање у којем се налази њихова породица.

“Данас млади људи имају проблеме душевне природе управо зато што породице нису изграђене на здравим и благословеним темељима и онда долази до унутрашњег слома и до проблема. Млади су у стању депресије и страха од непознатог управо због свих проблема које су сами себи људи наметнули”, каже синђел Теофил.

Он напомиње да је зато важно да људи успију у најважнијем назначењу које се зове родитељство, да своју дјецу изведу на прави пут и да самим тим покажу да су испунили Божију заповијест.

 

Comments are closed.