Мотајички вук најбољи на фестивалу фолклора у румунском Јашију
30. јула, 2019.
Рок за пријаву штета од олујног невремена 2. август
31. јула, 2019.

Дружења Срђевчана и Лепеничана окупила више од 800 мјештана

Традиционална дружења мјештана Срђевића и Лепенице која се организују сваке године крајем јула и ове године окупила су више стотина мјештана из ових села као и велики број њих који живе и раде широм Европе и свијета.

Највише њих окупило се на Дану Срђевчана у недјељу 28. јула гдје је на свечаност дошло преко 500 мјештана Горњих и Доњих Срђевића и Раковца и наших суграђана из дијаспоре.

Дружење је почело полагањем цвијећа у част погинулих бораца из овог села, након чега је одржано богослужење у православном храму светих апостола Петра и Павла гдје је пригодну бесједу одржао настојатељ манастира Осовица, синђел Теофил.

Свечаност у Срђевићима је организована другу годину заредом а међу бројним гостима били су начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима и министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, која води поријекло из Срђевића.

Мјештани овог села изразили су велику захвалност представницима локалне и републичке управе за напоре које се чине на развоју инфраструктуре у овом селу а посебно су похвалили недавну реконструкцију локалног пута од Горњих Срђевића до Ситнеша који је пресвучен новим асфалтом, за шта је Влада Републике Српске издвојила 720 хиљада KМ.

Дружење мјештана Срђевића имало је и хуманитарни карактер јер је на манифестацији била постављена кутија са добровољним прилозима за Српчанку Миљу Малић која ускоро треба да путује на операцију срца. Хуманитарна акција је у потпуности успјела а Срђевчани су прикупили чак 1730 KМ за њено лијечење.

Заслуге за успјешну организацију манифестације припадају организационом одбору на чијем је челу су били предсједник Савјета мјесне заједнице Срђевићи Раде Гудаловић и свештеник Ненад Ђурић.

Протеклог викенда одржано је и друго по реду дружење Лепеничана којем је присуствовало преко 300 мјештана из Горње и Доње Лепенице и дијаспоре.

Свечаност је организовало удружење „Наша Лепеница“ на челу са предсједником Радивојем Микићем и предсједником скупштине удружења Вићом Kовачевићем.

Сусрет Лепеничана је и ове године био успјешан а одзив је надмашио сва очекивања, тако да је испуњен основни циљ, а то је да се људи међусобно друже и упознају и договоре активности које ће резултирати бољитком и просперитетом села.

Гости на дружењу били су представници Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и чланови удружења грађана „Моје Ножичко“ а одржан је и краћи наступ СKУД „Бели анђео“ из Српца.

Начелник општине Млађан Драгосављевић похвалио је окупљања Срђевчана и Лепеничана истакавши да је ово одлична прилика да се људи сретну након дужег периода, а посебно је похвалио велики одзив младих.

„Долазак омладине гарантује да ће ова дружења сигурно прерасти у традицију која ће бити дугог вијека. Посебно је важно што на ове сусрете долази велики број Срђевчана и Лепеничана који живе и раде у иностранству и који су спремни да уложе дио свог капитала у завичај. Дијаспора нам много значи и трудићемо се да с њом одржавамо редовне контакте како би помогли развоју наше локалне заједнице“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

 

Comments are closed.