По једна заражена и преминула особа од вируса корона у Српцу
29. новембра, 2020.
Црвени крст Србац уручио помоћ за 16 старих и болесних лица
30. новембра, 2020.

Други хуманитарни базар за Мињу у понедјељак 7. децембра у Српцу

У понедјељак 7. децембра на градском тргу у Српцу биће одржан други хуманитарни базар „За Мињу да живи“ у циљу прикупљања помоћи једногодишњој дјевојчици Мињи Матић из Kрагујевца која болује од изузетно тешке неуромишићне болести – Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Базар ће се одржати у времену од 10 до 15 часова а куповином прехрамбених, одјевних, козметичких и других артикала, као и личним донацијама, грађани ће имати прилику да помогну лијечење мале Kрагујевчанке.

Хуманитарну акцију је покренула фондација „Буди хуман – Александар Шапић“ а иницијатор акције у Српцу је наша суграђанка Наташа Ђукић. Организацију базара подржала је и Општина Србац.

„На првом базару прикупили смо више од 3500 KМ а средства смо уплатили на рачун Мињиног оца. Србац је био трећа општина у Републици Српској која је организовала акцију ове врсте, а након тога су базари одржани у још тридесетак градова и општина. За Мињино лијечење је на самом почетку фалило миллион и по долара, а сада је потребно 600 хиљада долара, што довољно говори да су акције уродиле плодом”, рекла је Ђукић.

Она додаје да је један од циљева да заживи идеја организације базара ове врсте и да се повежу хуманитарне организације како би се на сличан начин прикупљала средства и у Србији у случају да буду потребна средства за неко обољело дијете у Републици Српској.

„Позивам све заинтересоване грађане који имају шта да продају и донирају за базар у Српцу да то донесу у фризерски салон „Дарија“ у близини средњошколског центра или да позову број 066/210-649 гдје ће добити више информација о акцији“, рекла је Наташа.

Према њеним ријечима, све уплате ће бити јавно доступне на званичној интернет страници фондације Буди хуман-Александар Шапић.

Мињина болест је везана за мутацију гена и манифестује се губитком основних животних функција, као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не утиче на мозак и когнитивне функције.

Са пет мјесеци је примила прву терапију доступну у Србији. Захваљујући лијеку Спинраза, Миња дише, једе и гута сама, али и даље не може потпуно да држи главу, да је одигне, не може да пузи нити да сједи.

Срећом, постоји генска терапија и Миња је добила шансу да се избори са опаком болешћу. Једини начин лијечења је лијечење у иностранству. Поред лијека који је веома скуп, Мињи је такође потребан и апарат за искашљавање, ортопедска помагала, физикална терапија, као и трошкови смјештаја и пута ради одласка на лијечење у иностранство.

Да Миња осмијехом добије битку за живот! Будимо хумани!

Помозимо Мињи из Републике Српске позивом на број 1433 а од 1. децембра на број 1432
Србија смс – Упишимо 845 и пошаљимо СМС на 3030
Слањем СМС поруке из Швајцарске:
Упишимо хуман845 и пошаљимо СМС на 455
Уплатом на динарски рачун:
160-6000000732401-90
Уплатом на девизни рачун:
160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Уплатом платним картицама путем линка:
E-doniraj
Уплатом са вашег ПаyПал налога путем линка:
PayPal

 

Comments are closed.