Потписани уговори са стипендистима општине Србац
9. марта, 2019.
Слога побједом отворила прољећни дио сезоне
11. марта, 2019.

Друга србачка Тракторијада окупила више од стотину возила

Друга србачка Тракторијада која је одржана данас у Повеличу окупила је више од стотину трактора из Српца и околних општина. Дружење тракториста организовала је група ентузијаста на челу са Александром Њежићем а данашње окупљање великог броја учесника и посјетилаца из цијеле бањалучке регије показало је да ова манифестација већ постаје препознатљива ван граница наше општине и прераста у традицију.

На Тракторијаду су стигла возила бројних приватних предузећа која се баве пољопривредом а највише је било самосталних пољопривредних произвођача који се баве узгојом ратарских култура и који су дошли на манифестацију како би размијенили искуства у области пољопривредне производње.

Један од њих био је и Зоран Стијаковић из Kочићева који већ други пут учествује на Тракторијади и који је стигао са возилом марке Massey Ferguson.

„Имам три трактора и комбајна у свом домаћинству и бавим се већ годинама узгојем ратарских култура. На данашњу манифестацију сам дошао са једним старијим трактором који је састављен од дијелова са најмање четири пољопривредне машине тако да има вишенамјенску функцију. Специјално сам га уредио за Тракторијаду а чак сам га фарбао ноћ прије манифестације. Људи прилазе и загледају га, јер је по својим особинама али и изгледу другачији од осталих“, рекао је Стијаковић.

Подршку у организацији Тракторијаде пружили су Општина Србац и бројни донатори, међу којима се издвајају приватна предузећа Дарко комерц, Tat-Com, Агроунија, Ћејић петрол и Дрвопродекс.

Данашњој манифестацији присуствовали су начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Драган Микић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који су разгледали возила и разговарали са учесницима скупа о актуелним темама у области пољопривреде.

Начелник Млађан Драгосављевић рекао је да је за сваку похвалу што је покренута једна оваква манифестација јер је пољопривреда један од главних извора прихода великом броју домаћинстава у нашој општини.

„Од идуће године уврстићемо овај догађај у календар културних и спортских манифестација општине Србац и пружићемо још већу подршку, како у финансијском тако и организационом смислу“, рекао је начелник Драгосављевић.

Централни дио данашње манифестације била су такмичења у навлачењу трактора и вожњи приколице у рикверц.

У навлачењу трактора учествовало је двадесетак учесника а надметање се одвијало у категоријама до 35, 70 и 130 коњских снага. У овом такмичењу најбоље су се показали: Огњен Школник, Жаре Ћирић, Саша Сулема, Синиша Ракић, Богољуб Новаковић, Зоран Стијаковић, Бошко Вукотић и Бато Јокић.

Огњен Школник из Ножичког возио је трактор Massey Ferguson и био један од бољих у овом такмичењу јер је савладао неколико конкурената у међусобном одмјеравању снага.

„За моју побједу пресудна је била маса трактора. Мој трактор је био тежи од осталих и стварао већи притисак на подлогу тако да је то однијело превагу. У мом домаћинству сви се баве пољопривредом и то већ три генерације а обрађујемо око 70 хектара земље“, рекао је Огњен који такође већ другу годину заредом учествује у овој манифестацији.

Одржано је и такмичење у вожњи приколице у рикверц а међу десетак учесника најбржи је био Срђан Гавриловић из Нове Тополе.

Најбољим возачима у оба такмичења уручене су симболичне награде, попут уља и мазива, магленки, ротационих свјетала и слично.

Предсједник организационог одбора Тракторијаде, Александар Њежић, рекао је да је задовољан одзивом учесника и додао да за наредне године припремају нова изненађења.

„Сваке године манифестација је све боља и имамо у плану неке нове садржаје, па није искључено да идуће године испечемо и бика на ражњу. Надамо се да ћемо добити још већу подршку донатора којих је ове године било више него претходне“, рекао је Александар.

Посјетиоци манифестације имали су прилику да по повољним цијенама конзумирају храну и пиће у виду роштиља и точеног пива а организована је била и музика уживо.

Више фотографија са Тракторијаде можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

 

Comments are closed.