Удружење “Ц.Е.З.А.Р.” наступило на Градишком љету
25. јуна, 2019.
Асфалтирано школско игралиште у Kобашу
25. јуна, 2019.

Друга акција запрашивања комараца у Српцу у четвртак 27. јуна

Општина Србац и предузеће за санитарно-еколошку заштиту “Еко Бел” из Лакташа обавјештавају грађане да ће у четвртак 27. јуна у времену од 19.30 до 23 часа на подручју цијеле србачке општине бити извршена друга овогодишња акција сузбијања одраслих форми комараца са земље.

Прва акција извршена је 14. и 15. јуна на територији цијеле општине али овај третман дезинсекције комараца није био довољан да се број ових штетних инсеката сведе на биолошки толерантан минимум.

Разлог томе су били изразито неповољни временски услови који су владали овог прољећа широм Републике Српске и који су спријечили да се правовремено изврши ларвицидни третман.

Велика количина падавина створила је изузетно велики број потенцијалних станишта за развој комараца, попут великог броја мочвара, привремених бара и локви. Након престанка падавина и са доласком топлијег времена, под утицајем високих температура дошло је до наглог повећања бројности одраслих форми комараца.

Самом чињеницом да је њихов број у посљедњих мјесец дана на значајно вишем нивоу у односу на исто вријеме прошле године, у сарадњи са Еко Белом је договорено да се одмах након завршетка прве акције, чим временски услови буду дозвољавали, у што краћем року изврши и друга акција.

Сада су створени услови за то и у четвртак ће оперативни тимови Еко Бела извршити запрашивање на подручју цијеле општине, а како би акција била што успјешнија апелује се на грађане да покосе своја дворишта и окућнице и уклоне сва потенцијална мјеста на којима постоји могућност размножавања комараца, односно у којима постоји могућност накупљања воде.

Такође се упозоравају пчелари да у наведеним терминима предузму све потребне мјере за заштиту пчела а оне се састоје у наткривању пчелињих друштава најлоном, картоном или другим приручним средствима.

У случају лоших временских услова грађани ће путем средстава информисања бити на вријеме обавјештени о накнадном термину акције.

Comments are closed.