Нова наредба о радном времену, ванредне мјере продужене до 30. марта
20. марта, 2020.
Отворени телефони за достављање намирница и лијекова ризичним категоријама у Српцу
20. марта, 2020.

Донација за очување заштићеног подручја Бардача

Јавна установа “Воде Српске” Бијељина донираће 5.000 KМ Спортско-риболовном друштву “Стублаја” у Српцу за набавку водене пумпе која одржава ниво воде и омогућава очување биљног и животињског свијета у заштићеном подручју Бардача.

Из “Вода Српске” наводе да ће овај новац, планиран за трошкове обиљежавања Свјетског дана вода – 22. марта, преусмјерити за набавку адекватне водене пумпе за коју ће бити потребно прикупити 22.300 KМ.

У саопштењу се подсјећа да су активности, поводом Свјетског дана вода, одгођене у складу са препорукама Владе Републике Српске и Савјета министара за спречавање ширења вируса корона.

Ријека Стублаја је једино подручје на локалитету Бардача које је и даље функцији узгоја рибе, а СРБ “Стублаја” се труди да спријечи угинуће рибе и очува флору и фауну овог заштићеног подручја.

Ова ријека раније се напајала водом путем изграђених канала које је користио рибњак Бардача, а, након што је у том рибњаку дошло до прекида узгоја рибе, доводни канали су запуштени и затворени, због чега пријети опасност потпуног уништења флоре и фауне мочваре Бардача.

Ниво воде већ је за 50 до 60 центиметара нижи од потребног.

Из Јавне установе “Воде Српске”, у сусрет Свјетском дану вода, истичу да вода може да помогне у борби против климатских промјена и да су кризне ситуације широм свијета, изазване негативним посљедицама климатских промјена, опређелиле УН да тема Свјетског дана вода ове године буде “Вода и климатске промјене”.

Comments are closed.