Високошколске установе би требале завршити школску годину онлајн
6. маја, 2020.
Стигла медицинска опрема Дому здравља у вриједности од 4.000 KМ
7. маја, 2020.

Дом здравља Србац упутио обавјештење за пацијенте

У складу са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за постепено укидање рестриктивних мјера у здравственим установама примарне здравствене заштите, Дом здравља Србац ће у почетној фази повратка у уобичајен режим функционисања активирати максимално 50% постојећих капацитета установе.

Поред редовног збрињавања искључиво хитних стања, приоритет се даје збрињавању дјеце, пацијената са хроничним обољењима (кардиоваскуларна и респираторна обољења, дијабетес и слично) и малигним болестима те збринјавању пацијената са другим стањима чије одлагање прегледа или интервенције може да доведе до тежих посљедица.

Рад амбуланти породичне медицине, службе хитне медицинске помоћи, консултативно-специјалистичке здравствене заштите, педијатрије и гинекологије, стоматолошких амбуланти, Центра за ментално здравље, Центра за физикалну медицину и рехабилитацију, хигијенско-епидемиолошке службе и осталих служби Дом здравља ће се организовати према наведеним препорукама. На прегледе, интервенције, за издавање упутница, потврда, континуиране терапије и слично, пацијенти ће се наручивати искључиво путем телефона.

Рад амбуланте за респираторне инфекције и просторије за изолацију гдје се прегледају и тестирају пацијенти са сумњом на ЦОВИД-19 и здравствени надзор над лицима у карантину у Бардачи биће организован до даљег по већ утврђеном распореду рада тимова.

Биће организован строги режим наручивања пацијената са што мањом могућношћу заједничког боравка у истој просторији са другим пацијентима (чекаоница, амбуланте, просторије за интревенције итд.).

Стручно особље на главном улазу у здравствену установу вршиће тријажу пацијената на ЦОВИД-а, а пацијенти су дужни да саопште уколико имају симптоме инфективне болести (повишена тјелена температура, кашаљ, отежено дисање, бол и грлу, дијареја и слично).

Пацијенти који долази у службу хитне медицинске помоћи (осим стања виталне угрожености) потребно је да позвоне на врата, стану на црвени квадрат и сачекају медицинског техничара да изађе.

Пацијенти у здравственој установи морају правилно носити маску (преко носа и уста) и рукавице те у чекаоницама и свим ситуацијама поштовати мјере физичке дистанце од два метра између пацијената.

Рад у стоматолошким амбулантама ће бити организован према упуствима Министарства здравља и социјалне заштите и Kоморе доктора стоматологије Републике Српске у складу са Водичем за спровођење стоматолошких интревенција за вријеме трајања пандемије (ЦОВИД-19) те се замољавају грађани да поштују смјернице како не би угрозили своје здравље и здравље запослених у стоматолошкој служби.

Рад комисије за издавање љекарских увјерења као и консултативно специјалистички прегледи обустављају се до даљег.

Овај режим рада биће на снази до нове препоруке Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. О свим промјенама грађани ће бити благовремено обавјештени.

Позивају се грађани да поштују све епидемиолошке мјере, нарочито редовно прање руку, ношење маски и рукавице и на отвореном те држање физичке дистанце како би дали значајан допринос у борби против ширења новог вируса корона и олакшали рад здравственим радницима.

Comments are closed.